KONSERT: Musik av Arkbro och Kirkegaard på Sound of Stockholm

Här finns inget ljud

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Ellen Arkbros For Organ and Brass är skrivet för orgeln i Tyska kyrkan och dess speciella historiska stämning. En stämning där intervallen mellan tonerna inte är samma som vi är vana vid idag. Vissa harmonier har likheter med bluesens och det är dessa som Ellen Arkbro tar fasta på här i ett samarbete med den Berlinbaserade brasstrion Zinc & Copper.

Ellen Arkbro (f. 1990) har länget intresserat sig för intonation och stämning. Hon har bland annat studerat för den amerikanske minimalistpionjären La Monte Young och är delvis inspirerad av hans arbete med så kallad ren stämning och långa, långsamma förlopp. En annan inspirationskälla är Stockholms scen för dronemusik.

Zinc & Copper har specialiserat sig på mikrotonal musik, och här uruppför de ett nytt verk av trions initiativtagare, Robin Hayward, som är skrivet speciellt för denna konsert. Hayward har också tagit fram en egen mikrotonal tuba för att kunna spela även de toner som ligger utanför konventionell harmonik.

Fascinationen för olika akustiska fenomen är grunden för danske Jacob Kirkegaards arbete. Han har gjort musik och konst av bland annat underjordiska vibrationer, isar som kalvar och övergivna rum i Tjernobyl.

I Eustachia för röster utgår han från de ljud som produceras i människans inneröra, så kallade spontana otoakustiska emissioner. Unga öron producerar mer ljud än äldre och sätter man ihop dessa toner till ackord kan vissa låta harmoniska, andra mer dissonanta. För Eustachia har Kirkegaard spelat in och analyserat ljud från medlemmar i Århus flickkör och tillsammans med kören Birdies tolkar han några av dessa öron.

Eustachia är namnet på den kanal som förbinder mellanörat med svalget – på svenska örontrumpeten eller eustakiska röret – och Jacob Kirkegaard vill på detta sätt också utforska sambandet mellan två av våra mest intima organ.

Sound of Stockholm är en återkommande festival för nutida musik och ljudkonst som anordnas i samarbete mellan aktörer i det fria musiklivet.

Medverkande: Ellen Arkbro, orgel, Elena Kakaliagou, horn, Hilary Jeffery, trombon, Robin Hayward, mikrotonal tuba, kören Birdies.

1. Jacob Kirkegaard: Eustachia för röster.

2. Musik för orgel och brass.
a) Ellen Arkbro: Three.
b) Robin Hayward: Alpha Centauri.
c) Ellen Arkbro: For Organ and Brass.
Konsert 8/11, Tyska kyrkan, Stockholm.

3. Sofia Gubajdulina: Violakonsert
Lawrence Power, altfiol, Sveriges Radios symfoniorkester, Juraj Valchua, dirigent.
Konsert 29/9, Berwaldhallen.

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Sara Norling

Sara Norling

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".