Mohamad simmade till friheten i Europa från kriget i Syrien

32 min

När inbördeskriget i Syrien bryter ut lever Mohamad ett vanligt liv, han pluggar och tränar. Men efter att han levt mitt i krigets fasor i tre år bestämmer han sig för att fly till säkerheten i Sverige.

Mohamad lever ett vanligt liv i Aleppo i Syrien. Han pluggar ekonomi på universitetet, och musik och simning är en stor del av hans fritid. Men en dag, 2011 är det plötsligt fullt med militärer på gatorna. Ett våldsamt inbördeskrig har brutit ut i Syrien.

- Till en början så tänker jag att det ska lägga sig, att det är tillfälligt. Men allt blir bara värre och värre.

Efter tre år är situationen ohållbar. Det finns ingen el, inget vatten. Det är inte säkert att gå ut. Och nästan varje vecka förlorar han en vän eller bekant som antingen dött eller flytt.

- En dag hör jag på radion att Sverige firar 200 år utan krig. Det får mig att tänka efter, för mitt hopp om fred i Syrien börjar ta slut. Det finns inget att leva för längre i landet som jag föddes i.

Mohamad bestämmer sig för att fly. En flykt som blir allt annat än lätt.

- Jag planerade allt väl och bestämde mig för att simma över till Grekland från Turkiet. Jag simmade med bara ögonen ovanför vattenytan för att inte bli upptäckt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".