Samma jobb, olika lön

25 min

I Kiruna tjänar undersköterskorna över 2 000 kr mer i månaden är undersköterskor i Norrköping. Vad är det som styr lönesättningen?

- Jag tycker vi har ganska bra löner men det tycker jag också att vi är värda, det säger undersköterskan Ulrika Larsson och får medhåll från sin kollega Britt-Marie Almqvist på äldreboendet Fjällgården i centrala Kiruna.

- Det känns ju rätt orättvist, konstaterar Helena Månsson-Thunberg som är undersköterska i Norrköping och jobbar med dagverksamheten på Klingsbergsgatan och hennes kollega Veronica Löfgren föreslår halvt på skämt att man kanske skulle flytta till Kiruna?

- I ett läge där vi har väldigt många bristyrken inom kommunen så spelar marknadsfrågorna störst roll just nu, säger förhandlingschefen för Norrköpings kommun Carl-Johan Rydberg.

I Norrköping har man hög arbetslöshet, 12 procent och låga undersköterskelöner. I Kiruna är arbetslösheten betydligt lägre och de offentlig anställdas löner har länge varit högre.

 - Det är gruvan som traditionellt haft bra löner som tvingat kommunen att höja lönerna för att kunna behålla och rekrytera personal, säger Kirunas personalchef Ann-Sofie Reineström.

I programmet hör du också Lars Calmfors nationalekonom, Mary Isaksson som lämnade vården för gruvan, Niklas Sirén (V) vice kommunalråd Kiruna, Lena Bernhardtz statistiker SCB.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".