Ett avsnitt från P1 Kultur
Åter till Myggor och tigrar, Winterreise i bokform och argentinsk litteratur i skuggan av "El Boom"
Tor 30 nov 2017 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Schuberts Winterreise är dubbelt aktuell - tenoren Ian Bostridge skriver bok om verket och Elfriede Jelinek använder det som utgångspunkt i boken Vinterresa. Dessutom: Omläsning av Myggor och tigrar.

Den brittiska författaren Margaret Drabble räknas hon idag till en av de stora samtida brittiska författarna. Vid 78 års ålder har hon skrivit en bok om åldrande, död - och kärlek. Samtal med Kulturredaktionens kritiker Ulla Strängberg har läst hennes nyutkomna De mörka vattnen stiger.

Den brittiske tenoren Ian Bostridge har framfört Franz Schuberts romantiska sångcykel Winterreise hundratals gånger. Nu har han också skrivit en bok om de 24 tonsatta dikterna. Samtal med tenoren Fredrik Zetterström.

Ett annat verk som tar sitt avstamp i Schuberts Winterreise är den Österrikiska författaren Elfriede Jelineks Vinterresa som nu ges ut på svenska. Katarina Wikars gav sig ut i de isiga språkspåren.

Varje vecka väljer en av kulturredaktionens medarbetare ett ord i tiden. Den här veckan har Matilda Källén ramlat över en ny slags närmast anti-socialt medium utan möjlighet att kommentera, gilla eller dela. Veckans ord är "antiviral".

Under 60- och 70-talen växte en litteraturvåg fram i flera sydamerikanska länder - författare som Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa och Julio Cortázar blev några av företrädarna för det som kort kom att kallas "El Boom". Men hur är det att idag verka i skuggan av den latinamerikanska boomen? Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem åkte till Argentina för att träffa några av dagens företrädare för den latinamerikanska litteraturen.

För tio år sedan slog boken Myggor och tigrar av Maja Lundgren ned som en bomb med sina beskrivningar av sexistiska strukturer i den svenska kulturvärlden. När #metoo-uppropen nu avlöser varann är det dags att återvända till vad som skrevs och sas då för ett decennium sedan. I dagens essä från OBS menar kulturjournalisten Ulrika Knutson som läst om Myggor och tigrar att det är många som är skyldiga Lundgren en ursäkt.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.30
  Ian Bostridge/Leif Ove Andsnes - Winterreise, D.911, Erste Abteilung: Gute Nacht
  Ian Bostridge/Leif Ove Andsnes
  Schubert: Winterreise
  Etikett: Warner Classics
 • 13.34
  Jonas Kaufmann - Winterreise, D911: Wasserflut
  Jonas Kaufmann
  Schubert: Winterreise
  Etikett: Sony Classical
 • 13.37
  Jorma Hynninen - No. 11. Fruhlingstraum
  Jorma Hynninen
  Schubert: Winterreise
  Etikett: Ondine
 • 13.44
  Theater Triebwerk - Moby Dick (Englische Version) - Kapitel 18
  Album: Moby Dick (Englische Version)
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".