Håller Solsidan måttet som film?

Här finns inget ljud

Dessutom: Intervju med regissören till 120 slag i minuten, recension av årets Julkalender och First Aid Kit.

1 december innebär två tvärsäkra seriestarter; Julkalendern i SVT och Julkalendern i Sveriges Radio. Vi har bett kulturjournalisten Kristina Lindquist att titta, lyssna och bedöma.

Komediserien Solsidan har haft en närmast osannolik framgång sen den började sändas 2010. Publiken har älskat att skratta åt Ove, Mickan, Anna, Alex och Fredrik som tampats med livets vardagsfrågor i ett privilegierat bostadsområde i Stockholmstrakten. Nu har den liksom så många andra serie blivit film - Göran Everdahl och Nina Asarnoj har sett den.  

Frankrikes kandidat till Oscarsgalan, vinnare av fyra priser i Cannes- och toppbetyg i P1 Kulturnytt; idag har filmen 120 slag i minuten premiär i Sverige. Filmen handlar om politik och kärlek under AIDS-aktivismens år i början av 90-talet. Vi har träffat filmens regissör Robin Campillo.

I veckans Gradvall möter vi First Aid Kit, duon som i år firar tio år med idel framgångar. I januari kommer "Ruins" där de samarbetat med musiker från bland annat R.E.M, Wilco och Midlake.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".