"Sextrakasserier berövar kvinnor forskningen de brinner för"

45 min

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

En konsekvens som kan uppstå av sexuella trakasserier är att man väljer att lämna den akademiska världen trots att man brinner för forskningen, säger Gunilla Carstenssen, sociolog som studerat just sexuella trakasserier inom universitet och högskolor.

I Veckomagasinet hör vi också om flera nya antibiotika nu är på väg fram, efter allt tal om att behovet är akut på grund av det ökande problemet med resistenta bakterier.

Hundratals ägg från flygande dinosaurier har hittats, och tyder på att de var ännu mer lika dagens sjöfåglar än vad som tidigare kunnat bekräftas. Stora framsteg har gjorts i arbetet med att skapa konstgjort liv, får vi veta, och så lär kattdialektforskaren oss skilja på glada och ledsna jamanden.

Programledare är Lena Nordlund.

I programmet klargör vi varför kvinnor i fertil ålder inte bör äta viss fisk mer än ett par gånger om året. Du kan läsa mer om rekommendationerna kring fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern här: Till Livsmedelsverkets webbplats

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.08
  Rome Angel - Poundstarz
  Album: Five Minz Late
  Bolag: Rome Angel
 • 14.52
  Googoosh - Makhlough
  Album: 40 Golden Hits Of Googoosh
  Bolag: Taraneh Enterprises Inc
 • 14.53
  Future - Mask Off
  Album: FUTURE
  Bolag: Epic/Freebandz/A1
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".