Gråsparven vid mausoleet: Ekots Hanna Sahlberg i Peking

3:10 min

Utrikeskrönikan den 2 november 2017. Peking.

Peking, torsdag.

Gråsparven som satt framför mausoleet minns jag.

Jag gick med mitt röda inbjudningskort tryckt mot bröstet. Extra säkerhetskontroller gjorde att alla tunnelbaneuppgångar kring Himmelska fridens torg var dränkta i människomassor som spillde ut över gångbanorna. Klädda i täckjackor och kurande i morgonens gråa smog. Ensam pressade jag mig igenom köerna och fram till ett par unga soldater som stod med rak rygg i gröna finrockar. De log så fort de såg mitt lysande röda inbjudningskort och ensam fick jag gå förbi spärren som höll alla andra tillbaka.

Jag behövde inte ens öppna det tjocka röda kortet för att komma in på torget som verkade vara helt tömt. Vakterna visste vad som stod på det guldbeströdda arket inuti. "Omkring 11.45 kommer Politbyråns nya ständiga utskott att möta kinesiska och utländska journalister". Att stå ansikte mot ansikte med Kinas sju mäktigaste män, och framförallt den nyutkorade kärnledaren Xi Jinping, är ett privilegium som knappast någon i den täckjacksklädda mängden bakom mig skulle få. Inte heller de stora engelskspråkiga medierna New York Times, BBC, Financial Times, Economist och Guardian fick det röda kortet den här partikongressen. Den utländska pressklubben i Peking, som inte ens tillåts ha en klubblokal, klagade över brott mot pressfrihetens principer. Men Xi där inne i det behagligt varma mötesrummet bara log. Jag stod så nära sedan att jag kunde se hans ansiktsmimik och höra rösten utan mikrofon. Men innan jag kom fram till Folkets stora sal stannade jag mitt på torget.

Jag hörde en sparv som kvittrade.

Omkring oss hade vi en halv miljon kvadratmeter av avspärrad sten och asfalt. Gråsparven satt ovanpå en av propagandans blomsterutsmyckningar framför Mao Zedongs mausoleum. Den burrade upp fjädrarna och sjöng.

I utländska rubriker jämförs Xi Jinpings makt och inflytande med Mao Zedongs.

Mao Zedong fyllde på sin tid Himmelska fridens torg med vrålande ungdomar som rest från Kinas alla hörn för att få vara med. Hans politiska kampanjer krossade inte bara kontrarevolutionärer och högeravvikare utan vände sig också mot gråsparvarna som stämplades som folkets spannmålsätande utsugare. Ändå var en gråsparv den enda som befann sig på torget utan tillstånd och tycktes säga precis vad den ville.

Maos heta löften om revolution har ersatts med Xis svala löften om välstånd. Himmelska fridens torg har blivit en av världens mest övervakade och livlösa platser. Makten tycks nu liksom då närma sig total. Men kom ihåg gråsparven.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".