Tåget ska heta Anne Frank, Ekots Daniela Marquardt Berlin

3:13 min

Utrikeskrönikan 7 november

Berlin tisdag

Jag älskar att åka tåg i Tyskland! Att bara sitta och glo ut över landskapet som rusar förbi och skiftar mellan vidsträckta heder, böljande kullar och branta berg. Utmed mäktiga floder och snirkliga vattendrag. 

Det är få platser i Tyskland som inte nås med tåg. De går ofta och för det mesta i tid.

Men som i många andra länder finns det väl få saker som folk älskar att klaga på så mycket som tågen. Alltid försenade, om de kommer alls. Överfyllda och smutsiga. Det hör till det gängse tågtyckandet. Så jag blev mäkta förvånad på en tur från Karlsruhe till Hamburg när tåget faktiskt var rejält försenat på grund av dånande åska och regn som vräkte ned. När det äntligen kom och alla krånglat sig fram till sina kupéer och platser kom så de vanliga salvorna om det hopplösa i att åka tåg. Aldrig mer! De går ju inte att lita på!

En kostymklädd man satt tyst en stund och mina samlade fördomar förväntade snart en typiskt tysk verbal urladdning. Istället kom en stilla tillrättavisning till medpassagerarna: Jag åker tåg varje dag. Det fungerar faktiskt riktigt bra. Försenat? Sällan. Lortigt? Nej, det håller jag inte med om, svarade han en upprörd dam som inte ville ge sig förrän hon också fått honom att stämma in i klagokören. Hur mycket hon än försökte, försäkrade han att han inte kunde vara nöjdare. 

Men häromveckan spårade Deutsche Bahn ändå ur rejält. Inte på grund av stormarna Xavier eller Herwart som vräkte ned träd som plocke-pinn över spåren. Signalstörning av klumpigaste sort, klagar en upprörd kritikerkår efter att tågbolaget nyligen presenterade namnen på den nya generationens tåg som ska börja levereras nästa år.

Deutsche Bahn är den rättsliga efterföljaren till Deutsche Reichsbahn, som under nazisternas regim transporterade miljoner judar från hela Europa till koncentrations- och förintelseläger. Nu vill man döpa ett tåg som ska trafikera sträckan Amsterdam–Berlin efter Anne Frank, ett av de mest kända offren för Hitlers våldsvälde.

Smaklöst, historielöst, lyder reaktionerna. Kopplingen mellan tåg och Anne Frank väcker på nytt smärta hos dem vars liv till idag präglas av nazisternas brott, påpekade man på Anne Frank-huset i Amsterdam. En av jurymedlemmarna, som sorterade bland namnförslagen, försvarade valet: Oavsett hur olika de utvalda personligheterna är så har de ett gemensamt. De var alla nyfikna på världen, sa hon.

Sina sista år levde Anne Frank och hennes familj instängda i en lägenhet i Amsterdam innan deras gömställe förråddes. Hon var 15 år när hon transporterades med tåg till Auschwitz och sedan Bergen–Belsen. Hennes sista tågresa förde henne till döden och snart ska hennes namn och porträtt pryda tyska tåg.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".