Bob Dylans nobelår, Obamas porträttmålare och det våras för katastrofgemenskaper

Här finns inget ljud

Hur funkar Kungliga Musikaliska Akademien? Hur har Dylans år som nobelprisvinnare varit? Hur bra är två aktuella böcker av Anne Carson? Är samhörighet bästa katastrofhanteringen? Svar i P1 Kultur.

Svenska Akademien och dess organisation har diskuterats flitigt den senaste veckan. Kan till exempel en ledamot avgå eller uteslutas - eller ej? Men även Kungliga Musikaliska Akademien (KMA) har ju varit i blåsväder i spåren av #metoo. I kväll har de styrelsemöte och högst upp på dagordningen står frågan om hur den ledamot som anklagats för sextrakasserier ska hanteras. Hur fungerar och verkar KMA? Musikradions redaktionschef Anna-Karin Larsson reder ut. 

"Jag kommer, om jag kan" sa Bob Dylan som svar på inbjudan till Nobelbanketten för ett år sedan. Han dök som bekant aldrig upp. Hur har hans år som nobelpristagare egentligen varit? P1 Kulturs Mikael Timm vet.

Den kanadensiska poeten och litteraturvetaren Anne Carson är i höst aktuell med två böcker i svensk översättning. "Kort sagt" är en samling prosadikter och "Det oförlorades ekonomi" är en lång essä om den antike grekiske poeten Simonides och den moderna poeten Paul Celan. "En nåd att läsa Carson", säger vår recensent Lars Hermansson.

Ett reportage av Kajsa Boglind från The National Portrait Gallery i Washington där man samlat porträtt av alla presidenter sedan nationen föddes. Nu är det dags att måla av Obama, ett porträtt som kommer att sticka ut. Det stod klart när det nyligen tillkännagavs att Obama valt konstnären Kehinde Wildey.

Vem ska man luta sig mot om katastrofen kommer? En gång tiden var kanske svaret främst staten, men idag ska var och en vara en preppare med ett lager av konservburkar, vattendunkar och batterier. I dagens OBS-essä funderar juristen Tormod Otter Johansen på om det inte finns en tredje väg.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.34
    Bob Dylan - Solid Rock - Live Nov. 27, 1979
    Album: Trouble No More: The Bootleg Series, Vol. 13 / 1979-1981 (Deluxe Edition)
    Bolag: Columbia/Legacy
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".