Ett avsnitt från Nordegren & Epstein i P1
40 min
Finsk disco - så erövrar du dansgolvet
Ons 06 dec 2017 kl 15:04
Hur ska finsk disco dansas? Varför är översöta glöggmingel ens lagligt? Och Louise går in i rollen som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Igår höll Thomas ett egenskrivet tal som han tyckte att Kungen borde hålla till Svenska Akademien som befinner sig i djup kris. I dag har Louise skrivit ett fiktivt svar från Svenska Akademiens ständiga sekreterare, Sara Danius, där hon i Strindbergs anda strävar efter ljus och luft. Louise tror att Sara Danius inställning är att kris kan vändas till utveckling. Kort och gott: ett fiktivt svar på kungens fiktiva tal.

Idag firar Finland 100-årsdagen av landets självständighet. Vad kan Sverige lära sig av Finland när det till exempel gäller synen på samhällsförändring? Maria Wetterstrand, fristående grön samhällsdebattör, och Tuomas Enbuske, krönikör och programledare på Yle.

Och så ska vi fördjupa oss i den finska diskons särart och framgångar genom att spela några humörhöjande låtar. Lina Puranen, kulturproducent, kommer till studion och reder ut hur dansstegen ska tas.

Sist, men inte minst, undrar Louise när svenska folket kommer att protestera på bred front mot dagens översöta glöggar, som hon själv har så svårt för?

nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.16
  Fredrik Pacius & Paavo Cajander - BRYT Maamme, Oi Maamme Suomi TONAS
  Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajat (Helsingfors) & Heikki Halme
  Isänmaan Lauluja Utgiven: 1992
  Etikett: Finlandia
 • 15.31
  Galenskaparna & After Shave - Mera Glögg
  Album: Jasså Jul?
  Bolag: Kulturtuben
 • 15.41
  Frederik - Tsingis Khan - Dschingis Khan
  Album: Käännettyjä viisuhelmiä 2
  Bolag: WEA
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".