I väntan på BUP

24 min

Allt fler söker sig till BUP och köerna växer. Varför behöver fler barn och föräldrar hjälp och vad händer med familjerna när väntetiderna växer?

Kluvet land besöker Gotland som har landets kortaste väntetider till BUP. Här har man gått igenom varje steg för att korta väntetiderna.

-Barndom är en färskvara, säger Maria ten Siethoff, enhetschef på BUP, Barn och ungdomspsykiatrin på Gotland, några månader är en lång tid när man är barn så det är viktigt att man får hjälp snabbt.

Christine Senter som är verksamhetsledare för samverkansgruppen Barnsam på Gotland, pekar på de konsekvenser som det får för ett barn om väntetiden blir lång.

-Det räcker med att du mår dåligt någon månad så innebär det att du kommer efter i skolan, tappar kurser, viktiga ämnen, kommer efter med kompisar och fritidsintressen.

De längsta köerna till BUP finns i Västerbotten. Lotta Sandström har kämpat i över två år för att få hjälp till sin åtta-årige son.

- Man pratar om hur länge ett barn ska behöva vänta på akuten, max 30 min, men hur länge ska ett barn med psykisk ohälsa behöva vänta? Det verkar inte finnas någon gräns.

Sven Bölte professor i barn och ungdomspsykiatri pekar på att de långa köerna har många olika orsaker. Vi har blivit bättre på att uppmärksamma psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar, samtidigt som samhället blivit mer individualiserat och ställer höga krav men en annan viktig orsak till att allt fler söker sig till BUP är att BUP fått överta arbete som tidigare utredes inom skolan och elevhälsan, det säger Sven Bölte.

I programmet hör vi också Livia Tamlind mamma på Gotland, Anna Wallgren verksamhetschef för BUP i Västerbotten

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.46
    Skalawee - Possible
    Album: Basement Xclusives
    Bolag: Basement Entertainment (NJO)
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".