Kvinnorna som kommer hem från IS

45 min

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

De kvinnor som rekryterades från Frankrike till den islamiska staten kommer ofta från medelklassen och lockades av tanken på att få underordna sig en stark man. Det säger psykoanalytikern Fethi Benslama i frilansjournalisten Anna Trenning Himmelsbachs reportage. Tillsammans med sociologen och antropologen Farhad Khosrokhavar har han nyligen kommit ut med en bok om kvinnlig europeisk jihadism.

När IS nu har tryckts tillbaka i Syrien och Irak, befinner många av kvinnorna sig i desperat läge. Ofta är de änkor med flera småbarn. Alltfler av dem återvänder till Europa, vars regeringar måste ta ställning till hur de ska tas emot. Den franska advokaten Samia Maktouf säger i reportaget att kvinnorna som återvänder från IS inte ska behandlas på något annat sätt än om de varit män:

- Det finns kvinnor som har åkt till Syrien, förblindade av sina män. De finns de som ångrar sig. Men det finns också de som stödjer våldet. Jag är feminist, och anser att kvinnor ska dömas enligt samma kriterier som män, säger hon.

Ska kvinnorna straffas, vårdas, avprogrammeras? Är de offer eller lika ansvariga som männen? Och vad har Sverige för strategi för kvinnor som kommer hem från IS? Reportage och samtal i studion med bland andra psykologen Yassin Ekdahl, sociologen Evin Ismail och journalisten Sanna Klinghoffer.

I programmet intervjuas även Yetnebersh Nigussie, mänskliga rättigheter-aktivist från Etiopien. Hon besökte nyligen Sverige för att ta emot Right Livelihood-priset. För programledare Tithi Hahn berättade hon bland annat om hur uppväxten i ett kloster lärde henne att världen styrs av starka kvinnor – en lärdom som hjälpt henne att fokusera på sina styrkor och inte på sitt funktionshinder.

På strömningstjänsten HBO Nordic startar serien Knightfall. Hur kommer det sig att så många tv-serier använder religiös tematik i allmänhet och tempelherreorden i synnerhet? Teologen och tv-seriekännaren Joel Halldorf medverkar i programmet.

Veckans krönika kommer från Sveriges radios Östeuropakorrespondent Johanna Melén och handlar om oläkta sår och kyrkornas relation till makten på Balkan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.06
  Driss El Maloumi - Samai maqam Bayati
  Driss El Maloumi
  Orient Occident II - Hommage à la Syrie (Tribute to Syria)
  Etikett: Alia Vox
 • 14.17
  Traffic Quintet - Poésie, combat
  Album: L'Armée du crime / The Army of Crime (Original Picture Soundtrack)
  Bolag: naïve
 • 14.42
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music
 • 14.56
  Dave Pell - This Could Be The Start Of Something
  Dave Pell
  Ultra-Lounge / Cocktail Capers Volume Eight
  Etikett: Capitol Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".