Florence Nightingale – stilbildande föregångare till Hans Rosling

54 min

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

Långt före dagens datorprogram, fick hon till exempel statistik att bli begriplig för gemene man tack vare smart design. Hon förbättrade också sjukvårdsrutiner, och lade grunden till de kläder som sjukhuspersonal kom att bära. För just den saken fick hon förstås en hel del kritik av sina sköterskor som ansåg att de var: ”gräsligt fula”.

Många har förstås under årens lopp höjt Florence Nightingale till skyarna för hennes banbrytande insatser, inte minst inom sjukvården. Hygien var ingen självklarhet innan hon, mer eller mindre bokstavligen, röjde upp bland råttor och löss, otvättade lakan och skitiga tvättsvampar under Krimkriget – och därefter fick renlighet att sättas i system på sjukhus hemma i Storbritannien, men även här i Sverige.

Men mindre känt var länge det sätt på vilket Florence Nightingale fick igenom sina idéer – lättbegriplig statistik. Hon samlade inte bara metodiskt in fakta och information, utan kunde även sammanställa den så att den blev lätt att förstå. Det var hon som populariserade det så kallade ”pajdiagrammet”. 1859 blev hon den första kvinnliga medlemmen i ”The Royal Statistical Society”.

I veckans program gör vi ett besök på operationsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm. Där är hygien a och o, något som påverkar hur personalen klär sig. Vi träffar anestesisjuksköterskan och verksamhetsutvecklaren Johanna Palmqvist för att tala mer om den saken.

Vi pratar också med journalisten och författaren Lina Thomsgård som precis som Florence Nightingale är väldigt intresserad av statistik. Och så undersöker vi vad kreativitet egentligen innebär.

Veckans gäst är Åsa Moberg, författare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.07
  Iron Maiden - The Trooper
  Album: Ed Hunter
  Bolag: Parlophone UK
 • 10.13
  Various Artists - Sunset
  Album: Joe Meek Sessions
 • 10.27
  Gilles Apap & The Colors Of Invention - Concerto No.1 in E La Primavera Rv269 1. Allegro: the Song of T
  Album: Vivaldi's Four Seasons
  Bolag: Apapaziz Productions
 • 10.53
  Goldmund - Angel
  Album: Sometimes
  Bolag: Western Vinyl
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista