Allt fler vapen i ond cirkel

45 min

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

Efter en uppmärksammad skolskjutning i USA kunde forskare se att oro fick fler att skaffa vapen, vilket i sin tur ledde till fler skjutna människor. Även i Sverige ser forskare risk för att vapenspridning blir "ett självspelande piano", men än så länge begränsat till kriminella miljöer.

Skottdåden i lågstadieskolan i Sandy Hook i USA dödade 28 människor, men kan ha lett till fler dödsfall än så, eftersom den ledde till att fler skaffade vapen, med fler skjutningar som följd, enligt en ny studie. Här hemma ser forskare en indirekt kopplare till svenska förhållanden, där skjutvapen blivit vanligare i kriminella kretsar.

I Veckomagasinet hör vi också om de syntetiska plastnät som opereras in i underlivet på kvinnor vid framfall, men som ofta kopplas till allvarlig smärta och som är mycket svåra att ta bort.

Uppsala Universitet konstaterar att det verkligen varit fråga om forskningsfusk i den uppmärksammade studien om hur fiskar påverkas av mikroplast, och så hör vi om att odling av kött nu sprider sig från laboratoriet till entusiastiska "gör-det-självare" med enkel och billig utrustning.

Programledare är Björn Gunér

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.03
    Dave Pell - This Could Be The Start Of Something
    Dave Pell
    Ultra-Lounge / Cocktail Capers Volume Eight
    Etikett: Capitol Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista