Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
2:52 min
Dubbla irländare skattas lågt: Staffan Sonning, Ekonomikorrespondent
Fre 10 nov 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 10 november. Stockholm.

Stockholm fredag och jag funderar på den dubble irländaren.

Det handlar om veckans dominerande nyhetsämne i många medier: det som handlat om hur företag och privatpersoner undviker att betala skatt genom avancerade upplägg i skatteparadis. Paradisdokumenten har denna läcka av mer än 13 miljoner dokument betitlats.

Till skillnad mot de så kallade Panamadokumenten som publicerades för ett och ett halvt år sedan, verkar paradisläckan ha handlat nästan uteslutande om fullt lagliga sätt att skatteplanera. Så därför har det blivit ny fart i diskussionen om skattelagstiftning.

Mycket av uppmärksamheten har riktats mot olika förmögna privatpersoner som minimerat sin skatt på olika sätt med hjälp av bolagskonstruktioner utomlands.

Men ett möjligen större och mer aktuellt problem är hur stora amerikanska företagsjättar använder olika fullt lagliga kryphål för att betala mycket liten eller ingen skatt alls på sina intäkter i t ex Europa.

Och här kommer den dubble irländaren in – a double Irish. Det är en skatteteknik som förenklat går ut på att ha ett irländskt bolag registrerat i Irland och ett annat på till exempel skatteparadiset Bermuda.

Pengar från försäljning i Europa förs till bolaget i Irland. Men bolaget i Irland skickar pengarna vidare till bolaget på Bermuda som betalning för rättigheterna till varumärket. Ett slags royalty alltså.

Och på Bermuda är bolagsskatten noll.

Den här skattetekniken har använts av IT-bolag som Apple, Yahoo, Facebook och Google, men också av medicinbolag liksom kaffejätten Starbucks och sportföretaget Nike.

Men världens politiker blir allt mer förgrymmade över att företagsjättarna inte betalar skatt i de länder där de tjänar dem. De övriga EU-länderna har anklagat Irland för att ha gett en olaglig subvention till Apple. Och krävt att Apple ska betala ungefär motsvarande 100 miljarder kronor i kvarskatt. Den processen pågår än.

Så nu har Irland tagit bort flera kryphål, bland annat den dubble irländaren. Fast de som redan har en sådan överenskommelse får tid på sig fram till 2020 att avveckla tekniken.

Men Paradisdokumenten visar, att Apple agerade snabbt inför den nya spelplanen. Efter en världsomspännande jakt bland skatteparadisen, valdes den lilla självstyrande kronbesittningen Jersey som nollskattad parkeringsplats för de omkring motsvarande 2000 miljarder kronor som Apple har i kassan utanför USA.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
”Hur är det att vara gift med en thailändska?”:... Ons 25 apr kl 10:00(3:19 min)

Utrikeskrönika den 25 april 2018. Bangkok.

Utrikeskrönika den 25 april 2018. Bangkok.

Dejta via bilfönstret: Ekots Alice Petrén Tis 24 apr kl 10:00(3:21 min)

Utrikeskrönikan 24 april. Kuwait.

Utrikeskrönikan 24 april. Kuwait.

"Skärp er Akademien": Naila Saleem, Kulturkorrespondent Mån 23 apr kl 10:00(3:21 min)

Utrikeskrönika den 23 april 2018.

Utrikeskrönika den 23 april 2018.

Kriget med bara förlorare Fre 20 apr kl 10:00(3:02 min)

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Mätpluppar styr mig: Maria Persson Löfgren,.. Tor 19 apr kl 10:00(3:00 min)

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".