Dubbla irländare skattas lågt: Staffan Sonning, Ekonomikorrespondent

2:52 min

Utrikeskrönika den 10 november. Stockholm.

Stockholm fredag och jag funderar på den dubble irländaren.

Det handlar om veckans dominerande nyhetsämne i många medier: det som handlat om hur företag och privatpersoner undviker att betala skatt genom avancerade upplägg i skatteparadis. Paradisdokumenten har denna läcka av mer än 13 miljoner dokument betitlats.

Till skillnad mot de så kallade Panamadokumenten som publicerades för ett och ett halvt år sedan, verkar paradisläckan ha handlat nästan uteslutande om fullt lagliga sätt att skatteplanera. Så därför har det blivit ny fart i diskussionen om skattelagstiftning.

Mycket av uppmärksamheten har riktats mot olika förmögna privatpersoner som minimerat sin skatt på olika sätt med hjälp av bolagskonstruktioner utomlands.

Men ett möjligen större och mer aktuellt problem är hur stora amerikanska företagsjättar använder olika fullt lagliga kryphål för att betala mycket liten eller ingen skatt alls på sina intäkter i t ex Europa.

Och här kommer den dubble irländaren in – a double Irish. Det är en skatteteknik som förenklat går ut på att ha ett irländskt bolag registrerat i Irland och ett annat på till exempel skatteparadiset Bermuda.

Pengar från försäljning i Europa förs till bolaget i Irland. Men bolaget i Irland skickar pengarna vidare till bolaget på Bermuda som betalning för rättigheterna till varumärket. Ett slags royalty alltså.

Och på Bermuda är bolagsskatten noll.

Den här skattetekniken har använts av IT-bolag som Apple, Yahoo, Facebook och Google, men också av medicinbolag liksom kaffejätten Starbucks och sportföretaget Nike.

Men världens politiker blir allt mer förgrymmade över att företagsjättarna inte betalar skatt i de länder där de tjänar dem. De övriga EU-länderna har anklagat Irland för att ha gett en olaglig subvention till Apple. Och krävt att Apple ska betala ungefär motsvarande 100 miljarder kronor i kvarskatt. Den processen pågår än.

Så nu har Irland tagit bort flera kryphål, bland annat den dubble irländaren. Fast de som redan har en sådan överenskommelse får tid på sig fram till 2020 att avveckla tekniken.

Men Paradisdokumenten visar, att Apple agerade snabbt inför den nya spelplanen. Efter en världsomspännande jakt bland skatteparadisen, valdes den lilla självstyrande kronbesittningen Jersey som nollskattad parkeringsplats för de omkring motsvarande 2000 miljarder kronor som Apple har i kassan utanför USA.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".