Birgitta Holm om reparationer, röda trådar och Helga Henschen 100 år

30 min

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Sedan Birgitta Holm iförd författaren Gösta Oswalds gamla träningsoverall tillbringade tio år vid hans föräldrars köksbord som ung för att skriva sin doktorsavhandling i litteraturvetenskap har hon hunnit med allt från Selma Lagerlöf till Rut Hillarps hyllmeter av efterlämnade erotiska dagböcker.

Några år tillbringade hon också bland textavlagringarna i Sara Lidman skrubb.

Katarina Wikars träffade henne för att prata Helga Henschen och den nya boken men blev alltmer intresserad av Birgitta Holms arbetsmetoder och vad pardans har med skrivandet att göra.

Hur var det då att dansa med Helga Henschen? Det var inte det lättaste, menar Birgitta Holm, som körde fast innan hon kom fram till att en mythobiografi var vad hon skulle göra, hitta den röda tråden, mönstret i mattan. Flykten och förvandlingarna.

Så följ med in bland sovande Törnrosor, pickande skator och cykelakrobater.

Och så handlar det om att hitta sig själv i poeten Rut Hillarps dagböcker och som bonus en anekdot om konstnären Öyvind Fahlström, kärlek och bensin.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".