Politik: Margareta Svensson, Paris

3:11 min

Utrikeskrönikan 15 november

Paris onsdag

Jag är just hemkommen från Milano där taxichauffören som körde mig till flygplatsen inte ville höra ett ord till om fotboll. Hon bytte radiokanal så fort nån började prata om Sverige-Italienmatchen. Vilket de gjorde hela tiden. Zappandet mellan olika kanaler ledde till att vi började prata politik. Och hon sa att Matteo Renzi - det är en riktig pajas.

Renzi har hunnit skaffa sig många ovänner både i och utanför sitt centervänsterparti, Demokratiska partiet, PD.

Han har både jämförts med den argentinske fotbollsspelaren Maradona - med sin orädda och lite buffliga stil - men även med Frankrikes president Macron.  Även Renzi ung och han har fört en marknadsliberal politik.

Och Renzi är tillbaka som ordförande i PD, efter att han klivit av premiärministerposten för ett år sen. Men världen har förändrats och han har tvingats ändra spelstil.

Regionalvalet på Sicilien nyligen blev en tankeställare. Berlusconis Forza Italia bildade allians med partier långt ut på högerkanten som Lega Nord och Fratelli d'Italia. Det ledde till maktskifte och Renzis parti backade. 

Jo ni hörde rätt. Silvio Berlusconi väntas göra comeback i politiken. Den 81-årige veteranen har dömts för skattebrott och förbjudits att inneha politiska ämbeten, men han hoppas att förbudet ska hävas lagom till parlamentsvalet nästa år.

Många av dem som avfärdar Renzi, tar gärna veteranen Berlusconi i försvar - han är ändå riktig höger, säger de.

Det resonemanget kan leda till turbulens i valet nästa år. En ny opinionsundersökning ger en centerhögerallians ett försprång framför antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och Renzis PD.  

Oenigheten i PD har lett till att ett nytt vänsterparti har bildats, av PDs tidigare ordförande Pier Luigi Bersani tillsammans med den tidigare premiärministern Massimo D'Alema. Deras MDP; står för Den demokratiska progressiva rörelsen.

Plötsligt är nu Renzi på friarstråt, han gör en vänstersväng och vill ena de båda partierna inför valet. 

Men bristen på tillit mellan dessa politiker kan knappast överbryggas i en handvändning. Enligt dagstidningen La Repubblica har alla inviter hittills avfärdats.

Allt detta borgar för en ny händelserikt kapitel i den italienska politiken - som vanligt - ska man kanske tillägga.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".