Djuret människan

55 min

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Relationen mellan människa och djur har alltid varit stark, redan för 15.000 år sedan tämjde vi varghundar och levde tätt tillsammans med dem. Och utan vår förmåga att tämja djur hade vi kanske inte haft någon jordbruksrevolution.

- Jag valde djuren framför att skaffa familj, berättar Lili Päivärinta som vid sidan om sin musikkarriär med Lili & Sussie ägnar all tid åt att hjälpa och rädda djur.

Men att människan skiljer sig från och står över djuret är en sanning vi är måna om att upprätthålla. För den ger oss rätten att använda djuren till våra behov. 
Samtidigt är vi beroende av att djuren är lika oss. Vi vill ha husdjur som smidigt kan anpassa sig efter hur vi lever, och att djuren liknar oss rent genetiskt är också något man tar fasta på i forskningen. Varje år görs försök på över 350 000 djur och ett så litet djur som musen kan visa hur sjukdomar drabbar människor och hur vi reagerar på olika behandlingar eller faktorer.

Förtjänar vi vår särställning i naturen eller borde man betrakta människan som ett djur bland andra?

Gäster i programmet är Kerstin Lindblad-Toh, professor i komparativ genomik, Per Jensen, professor i etologi samt Jonna Bornemark, filosof.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Panda Da Panda - Bermudatriangeln
  Album: Bermudatriangeln
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.04
  John Williams - Theme From Jurassic Park
  Album: Jurassic Park
  Bolag: Universal Music
 • 10.08
  Starlight Orchestra - Austin Powers
  Album: 100% Soundtracks
  Bolag: spectre media
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista