Kontroversiell balett, möt regissören till filmen Para knas och porträtt av teaterstjärnan Robert Lepage

Här finns inget ljud

Den tidigare stoppade föreställningen "Nurejev" spelas nu i Moskva - hur stor betydelse har det? Möt långfilmsdebuterande Nikeisha Andersson. Porträtt av kanadensiske teater stjärnan Robert Lepage.

Världspremiären av föreställningen om den ryska dansaren Rudolf Nurejev blev till slut av i helgen på Bolsjojteatern i Moskva. Tidigare i år stoppades den på något oklara grunder. Vad betyder det för ryskt kulturliv att den kontroversiella föreställningen nu ändå spelas? Samtal med kulturredaktionens Fredrik Wadström.

Hon har redan hunnit etablera sig som reklamfilmare och spelat in hundratalet musikvideor - och i morgon långfilmsdebuterar hon med filmen Para knas, regissören Nikeisha Andersson gästar P1 Kultur.

Den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage har i trettio års tid fängslat publiken världen runt med sina fantasifulla föreställningar. Nu får han äntligen en egen hemmascen i Kanada. Kerstin Berggren åkte till Quebec City och fick en exklusiv intervju med Robert Lepage.

Varje vecka väljer P1 Kultur ett ord som på ett eller annat sätt speglar den tid vi lever i. I svallet av #metoo har olika vågor av skam sköljt över världen. Veckans ord är just "skam".

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. I dagens OBS-essä fördjupar sig författaren och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson i hur de egentligen gör. 

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".