Reform för hbtq-frågor på gång i frikyrkan?

45 min

Hög tid för frikyrkorna att börja bejaka samkönade relationer. Det tycker Jennie Sjöström, förlagschef för bokförlaget Libris. Hösten 2017 har hon gett ut två böcker, som startade en frikyrklig debatt.

I programmet berättar hon om initiativet och hur det tagits emot. David Berjlund, journalist uppvuxen i Missionskyrkan och med lång erfarenhet av att vara ute och prata med skolungdomar och andra om hbtq-frågor, samtalar med Jennie Sjöström och med programledare Tithi Hahn.

Människor och tros reporter Emil Salmaso har träffat Anton Lundholm, som skrivit en av de aktuella böckerna, "Välkommen in i min garderob". Anton Lundholm försökte bli kvitt sina känslor för andra män genom förbön innan han kom fram till att han ville förena sin tro och sin homosexualitet.

Det finns en religiös bakgrund till Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Det berättar Sveriges radios Washingtonkorrespondent Kajsa Boglind om i programmet. Bland evangelikala kristna finns en grupp som tror att Jerusalem måste bli huvudstad i Israel igen för att Jesus ska kunna komma tillbaka. De ser alltså Trumps beslut som ett sätt att påskynda frälsarens återkomst.

Hjälper religionsdialog mot antisemitism? Programledare Tithi Hahn intervjuar Freddy Gellberg, ordförande i Malmö judiska församling. Veckans krönika kommer från Cecilia Uddén, Sveriges radios korrespondent i Kairo. Den handlar om judehat i Mellanöstern och ungdomar som aldrig hört talas om Förintelsen.

Vilka existentiella frågor återkommer i filmskaparen Ingmar Bergmans verk? Caroline Krook, pensionerad biskop, är aktuell med en ny bok på temat. Hon samtalar med Tithi Hahn och med kulturjournalisten och författaren Mikael Timm, som även han skrivit en Bergmanbiografi.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Dave Pell - This Could Be The Start Of Something
  Dave Pell
  Ultra-Lounge / Cocktail Capers Volume Eight
  Etikett: Capitol Records
 • 14.04
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music
 • 14.49
  Leipziger Streichquartett - Symphony No. 5, Op. 107, "Reformation": V. Chorale: Andante con moto - Allegro maestoso
  Album: Mendelssohn: Chamber Music
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".