Den vita skjortan – särken som blev stilbildande (med hjälp av Charvet i Paris)

55 min
Med anledning av Luciaveckan, och de snövita särkar som bärs av både barn och vuxna, så ska vi passa på att vädra den vita skjortan. Ett plagg som ofta lyfts fram som "en klassiker".

Får man tro stilguider är "den vita skjortan" till och med en nödvändighet i allas garderober, mäns som kvinnors. Varför då, kan man fråga sig. Hur kommer det sig att ett sådant opraktiskt plagg, som liksom suger till sig fläckar och foundation, betraktas som en garderobens grundsten? Just därför, är ett av svaren.

Idag finns det oändliga varianter, i alla prisklasser, av den vita skjortan. Men många som söker efter den "perfekta vita skjortan" hamnar i Paris, på Place Vendôme. För där, på nummer 28 ligger Charvet, känt för eleganta skräddarsydda skjortor.

Det är ett snart 180 år gammalt märke som får många (framför allt män) att få något nästan religiöst i blicken. Eller som en modejournalist på Financial Times uttrycker saken: "Charvet är skjortornas motsvarighet till Vatikanen". Det är ”en plats där man kan grubbla över val mellan poplin och siden med samma allvar som teologer debatterade viktiga frågor om religion och gudstjänstordning vid det första konciliet i Nicaea”, som han skriver.

Och märkets många, för att inte säga enormt många, rullar med tyg i olika nyanser av blått, rosa, lila – och vitt– som kunder har att välja mellan har fått har andra att dra paralleller till biblioteket i Alexandria, det som under antiken var det största biblioteket någonsin.

Men så är Charvet inte som andra modemärken. De annonserar inte, har bara butiken i Paris (även om de säljer vissa saker på nätet), och de tillverkar inget annat än kläder och accessoarer gjorda av textil – kostymer, rökrockar, pyjamasar, slipsar, scarves och flugor – men framförallt skjortor.

I veckans program reser vi till Paris för att besökta denna ikoniska skjortbutik. Vi pratar också med Frida Bard, chefsdesigner på Hope, om varför den vita skjortan är hennes favoritplagg. Och så tar vi reda på hur en uppknäppt skjorta egentligen ska se ut.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.31
  Bxunce - Take It Away
  Album: Melted
  Bolag: BXUNCE MUSIC
 • 10.32
  Nikolai Lugansky - La Campanella
  Nikolai Lugansky
  Liszt: Piano Works
  Etikett: Ambroisie
 • 10.44
  Espechal K, Kenweizy - Imagínate
  Album: Imagínate
  Bolag: Old English Entertainment, Llc.
 • 10.50
  Alexandre Desplat - Mr. Moustafa
  Album: The Grand Budapest Hotel (Original Soundtrack)
  Bolag: ABKCO Music & Records, Inc.