Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:06 min
Skoputsaren och politiken: Samuel Larsson, Addis Abeba
Tor 16 nov 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 16 november 2017. Addis Abeba.

Addis Abeba, torsdag.

Inget besök här i Etiopiens huvudstad är komplett utan att titta förbi hos Kidus.

Skoputsarpojken under sitt träd högst uppe i stan, precis där husen slutar och bergen tar vid. Strax ovanför amerikanska ambassaden, utanför en liten kyrka, bredvid en av stans tusentals små små butiker i plåt. Där är hans plats och där putsar han skor. Och det har han gjort åtminstone under de 15 år jag med jämna mellanrum återkommit till den här stan.

Så skoputsarpojke är inte korrekt. Till skillnad från de flesta andra skoputsare här i Addis Ababa är Kidus inte någonstans mellan nio och fjorton, utan någonstans i sina 30. Och till skillnad från de flesta andra skoputsare pratar han engelska.

Och Kidus tycker om att prata med sina kunder. Att få sina skor putsade kan ta en halvtimme om han hittar en samtalstråd att nysta i. Och han har lärda åsikter nästan oavsett var samtalet landar. Geopolitiska spänningar på Afrikas horn, ortodoxa kyrkans teologi, Kinas roll i Afrika eller varför Etiopien nästan aldrig kvalificerar sig till afrikanska mästerskapen i fotboll, är bara några exempel på vad vi pratat om genom åren. Han är inläst, problematiserar och utmanar.

Han har egentligen aldrig gått så mycket i skola - han har putsat skor för att försörja sina syskon. Men han har läst mer än de flesta. Har han inga kunder, sitter han nästan alltid med näsan i en bok någon gett honom, han är som ett levande vandringsbibliotek - läser böcker och ger dem vidare. Jag gav honom en bok en gång. Journalisten Graham Hancocks tegelsten The sign and the seal om jakten på den gammaltestamentliga förbundsarken, som enligt etiopisk tradition finns gömd här i landet.

Spännande tyckte Kidus nästa gång vi sågs, även om han hade några invändningar mot bokens historieskrivning. Själv fick jag erkänna att jag aldrig orkat ta mig genom boken, så just det samtalet föll platt.

Jag har varit förbi den här gången också, såklart. Och det tog tid, såklart. Men så är också det politiska läget i Etiopien just nu både komplicerat, känsligt och uppskruvat. Analysen var knivskarp, och i stort överensstämmande med de främsta experterna på Afrikas horn jag läser på annat håll. Sen gled vi över i Zimbabwe, såklart. Jasså det är statskupp på gång, svarar Kidus - som varken har tidningar eller mobil att uppdatera sig med. Ja, den mannen var för gammal, hans stora misstag var att inte låta någon annan ta över innan det var för sent. Så går det när man inte ger sig, löd hans spontana analys. Och tyckte att den omtalade profet som sedan länge förutspått Mugabes död till i oktober nu kunde få ett halvt rätt - han avsattes ju i november.

Det kostar knappt två kronor. Ja, för att putsa skorna alltså. Men skorna är, som ni kanske förstår, inte den främsta anledningen till att jag alltid söker upp Kidus när jag är i stan.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".