Snigelslem smörjer grannrelationerna: Hanna Sahlberg, Seoul

3:21 min

Utrikeskrönika den 21 november 2017. Seoul.

Seoul tisdag

Glöm missilförsvaret och på med den magiska ansiktsmasken igen. Det tycks vara den subtila signalen när Kina och Sydkorea nu försöker att lappa ihop sin diplomatiska relation. Efter att Sydkorea installerade ett nytt amerikanskt robotförsvar nära den kinesiska gränsen i våras straffade kinesiska myndigheter sydkoreanska företag med en dräpande bojkott.

Sydkoreanska artister och kosmetik portades och en av Sydkoreas största varuhuskedjor utsattes för plötsliga så kallade brandinspektioner, stängdes och tvingads sälja sina butiker i Kina. Den sydkoreanska turistnäringen rapporterade att man förlorat nästan en fjärdedel av sina inkomster under årets första åtta månader eftersom turisterna från Kina slutat att komma,

Regionen såg ut att ha slagit in på en hård och dyster väg av frusen diplomati med det nordkoreanska atomvapenhotet lurande i bakgrunden.

Men under nyheternas krigsrubriker fortsatte en hemlig ström av närande krämer att flyta, spetsade med mirakulösa koreanska ingredienser som snigelslem, örtextrakt och hästolja. Kinesiska konsumenter är nämligen gravt beroende av den koreanska skönhetsindustrin – från serum, piller och färdigberedda ansiktsmasker till skönhetsoperationer och dagligt intag av koreanska TV-såpor.

Effekterna ska inte underskattas, för trots att året beskrivits som ett av de värsta vad gäller den officiella relationen mellan Kina och Sydkorea, så talar verkligheten om något annat. Pekings unga män och kvinnor är numera till förväxling lika koreanska modeikoner: läpparna lyser rosa i vitbleka ansikten, hakorna är spetsiga och ögonlocken är lagda i veck på rätta stället med hjälp av plasttrådar insatta av skickliga koreanska plastikkirurger. Det finns en sydkoreansk look för varje budget, och det är inte så att attraktionen bleknat vad än nationalistiska kinesiska medier har haft att säga om att vara patriotisk och bojkotta Sydkorea för dess amerikanska allians.

Handelsstatistiken ljuger knappast heller: den visar att den totala handeln mellan Sydkorea och Kina bara ökat. Säkerhetspolitiken trumfas av behov av både skönhet och mikrochips från Sydkorea.

Konsumtionens balsam kanske alltså kan lindra hotfulla regionala spänningar?

Lika plötsligt som bojkotten inleddes, lika plötsligt annonserade Kinas utrikesdepartement nyligen att Kina och Sydkorea är vänner igen. Sydkoreas utrikesminister reste idag till Peking för att börja lappa ihop relationen. Men Kinas brutala agerande mot sydkoreanska företag kommer knappast att glömmas bort här.

För även om relationen nu smörjs med snigelslem, baddas med stärkande serum och den lugnande masken läggs på igen, har Kina visat vilka brutala handeldvapen man är beredda att ta till när det gäller att hålla amerikanskt inflytande i schack på Koreahalvön.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".