Nu vänder det?

25 min

Klyftorna mellan stad och land är nu så stora att människor har gått från att klaga till att organisera sig. Det kommer att leda till förändring, säger en debattör. I programmet hör vi också vad politikerna tror.

I årets sista Kluvet land följer vi också upp några av de frågor som vi bevakat under hösten.

I ett av programmen tittade vi på vad det betyder när man får avslag på sin sjukpenning av Försäkringskassan. Thomas Persson berättade om sin situation med en utsliten, opererad handled men ingen sjukpenning. Hur går det för honom?  Han arbetstränar nu men det gör ont, berättar han i programmet.

I höstens första program tog vi upp utlokaliseringarna av statliga myndigheter. Ett beslut som gladde många ute i landet men för andra blev ett dråpslag. Det programmet väckte också en livlig diskussion på sociala medier.  Fackföreningarna ST och JUSEK stämde Svenska staten. Anledningen var att de anställda tvingades välja mellan att flytta med eller själva säga upp sig och därmed förlora förmåner som de hade fått om de istället blivit uppsagda. Fackförbunden förlorade i arbetsdomstolen i mitten av november. I programmet hör vi Britta Lejon från ST om effekterna av beslutet för hennes medlemmar.

I programmet låter vi också politikerna komma till tals. Både landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) och centerns landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson tror på en positiv utveckling för landsbygden. De vill båda genomföra förslagen från den parlamentariska landsbygdskommittén. 

Det finns fler som ser positiva tecken för landsbygden, Arne Müller författare och journalist pekar på de växande proteströrelserna ute i landet där den gemensamma nämnaren är de växande regionala klyftorna i landet.

- Det har varit en lång period då människor funderat, kanske skrivit en insändare, satt upp en namnlista på en anslagstavlan i affären men där man nu håller på att passera en tröskel där man faktiskt tycker att måttet är rågat, så man förmår att organisera sig, säger Arne Müller som tror att det kommer att leda till en vändning.

I programmet hör vi också Malin Ackemann landsbygdsaktivist, Pathric Hägglund utredare på Riksrevisionen, Po Tidholm författare, Erika Sörengård Landsbygdspartiet oberoende och Josefina Syssner, kulturgeograf, Linköpings universitet.

Jack Lantz, reporter
jack.lantz@sverigesradio.se

Agneta Johansson, reporter
agneta.johansson@sverigesradio.se 

Karin Grönberg, producent
karin.gronberg@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    Neal Conway - Free Your Soul (Pure Elevation Phat Dub)
    Album: Free Your Soul
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".