Ensamhet - finns det teknik som hjälper?

45 min

Ensamhet kan vara både en börda och en möjlighet. I religionerna finns en tradition av att uppsöka ensamheten för att nå andliga insikter. Men rent existentiellt är ensamheten oftast plågsam.

I jultider, då många lider extra mycket av att sakna familj eller vänner, fördjupar sig Människor och tro i ämnet ensamhet.

Danica Kragic är professor i datalogi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Människor och tros reporter Shadi Rostamzadeh intervjuar henne om de nya sällskapsrobotarna. Är de en hjälp för ensamma eller en nödlösning som tvärtom kan vara skadlig?

Vår reporter Emil Salmaso har besökt gruppen Anonyma ensamma, som träffas regelbundet i Svenska kyrkans lokaler, Sofia församling i Stockholm. De pratar om sina egna liv. Om ensamhet i frånvaro av människor och ensamhet man kan känna i sällskap och i relationer.

- Ensamt blir det först när man inte har någon alls att prata med. Då blir det jobbigt. Då har det gått över gränsen för vad man klarar av, man kan inte vara hur ensam som helst, säger Lilian i reportaget.

Religionspsykologen Antoon Geels intervjuas av programledare Tithi Hahn om ensamhet som andlig metod och gemenskapens betydelse i religiösa sammanhang. Han har bland annat i sin forskning pratat med tibetanska munkar som isolerat sig i veckor och månader i ett mörkt rum. Ensamheten och frånvaron av sinnesintryck har varit deras sätt att skapa andliga upplevelser och förbereda sig inför döden.

I studion beteendevetare Ingemar Gens och musikern och församlingspedagogen Tommie Sewón. De leder gruppen Anonyma ensamma. Tommie Sewón är också aktuell med boken Huskroppar, nio berättelser om olika sorters ensamhet.

I programmet möter vi även Rutu Modan, judisk serietecknare från Tel Aviv. Rutu Modans serieböcker handlar om livet i Israel, om judisk identitet och familjens betydelse, kärlek och våldsam politisk vardag. Människor och tros reporter Brita Häll mötte henne under Limmud Stockholm, en judisk kulturfestival i november.

Religiösa i Kina pressas att visa att den de mest av allt tror på inte är Gud utan landets högste ledare. Det handlar veckans krönika om, signerad Hanna Sahlberg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.30
  Kraftwerk - The Robots
  Album: The Man Machine
  Bolag: Parlophone UK
 • 14.48
  Bo Kaspers Orkester - Människor som ingen vill se (Album Version)
  Album: Kaos
  Bolag: Columbia
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".