Kritikerna om året som gick inom litteratur och teater

Här finns inget ljud

Dessutom: Hur har jubileumsåret i Finland präglat kulturlivet och ett återbesök i den amerikanska södern med Sidney Poitier.

Under 2017 har teatern fått mer uppmärksamhet än vad den själv önskade. En värld bitvis präglad av maktmissbruk, hierarkier, genikult och övergrepp. Men bortom detta har också författare, regissörer, producenter, ljussättare, kostymörer, scenografer, sufflörer och skådespelare presenterat föreställningar runt om i hela landet. Vår teaterkritiker Anneli Dufva och Svenska Dagbladets Lars Ring går igenom årets teaterhändelser.

Vem överraskade den läsande delen av befolkningen, och vem visade att man blir bättre med åren? Vilken läsning kommer att stanna kvar - är det Johannes Anyurus augustprisvinnare, eller Ferrantes fyra? Ulrika Milles från SVT och Anneli Dufva går igenom årets utgivning.

Hur många krigsminnen tål Finland? Och vad har funnits i skuggorna av vurmen för skildringarna av de svåra åren under landets hundra år av självständighet? Vi ringer Pia Ingström, litteraturkritiker på Hufvudstadsbladet, och hör hur jubileumsåret präglat finskt kulturliv - och vad i finsk utgivning vi kanske missat.

Välkommen till den amerikanska södern, där rasismen i Mississippi inte endast är något som då och då häftigt flammar upp utan som också är en tärande vardag med ständig närvaro. Polismannen Virgil Tibbs hamnar I nattens hetta från 1967 att bistå sin kollega Bill Gillespie att lösa ett mord i denna kriminalfilm som fyller 50 år i år. Denna pärla med Sidney Poitier och Rod Steiger i rollerna är en riktig Klassiker alltså. Mårten Blomqvist berättar.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.07
    Paul Eakins' Mortier Belgian Band Organ - In the Shade of the Old Apple Tree
    Album: More of the Wonderful Belgian Band Organ
    Bolag: Gold 20
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".