Luften saknar nationalitet: Maria Persson Löfgren i Stockholm

3:12 min

Utrikeskrönikan 22 november 2017. Stockholm.

Stockholm, onsdag.

Oroa er inte – kolla på fotboll och drick öl!

Chefsläkaren vid cancerkliniken i en av världens mest radioaktivt smittade städer ger råd till oroade ryssar. Förhöjda värden har uppmätts i ryska Ural, värden som ska ligga nära 900 gånger högre det normala, enligt ryska väderstationer.

Redan för en månad sedan mättes oroande höga radioaktiva värden av ett franskt institut.

Den är svår att se. Den är gränslös. Den saknar nationalitet. Livets förutsättning - luften. Och är det radioaktiv smitta i atmosfären syns det inte alls. Under Sovjettiden bidrog osynligheten att skapa enorma katastrofer för människor och miljö i de hemliga städerna, som sysslande med både kärnkraft och kärnvapen. Det farliga syntes ju inte.

Som i Ozersk där ryska Mayaks kärnenergikomplex låg. På 40 och 50 talen utsattes 100 000 tals för extremt höga radioaktiva nivåer från dumpat kärnbränsle, som förvarades öppet och förorenade vattnet.

Miljöorganisationen Planet of Hopes arbetade för att hjälpa offren, men har via den ökända "agentlagen" tvingats lägga ned arbetet. Chefen för miljöorganisationen har lämnat Ryssland med sin familj efter flera dödshot. I rysk tv hade miljögruppen pekats ut som skyldiga till industrispionage och bötfällts för politisk aktivitet

Precis på samma sätt har många andra ryska miljöorganisationer tystats. 29 miljöorganisationer har stämplats som utländska agenter de senaste åren och alla försök att bli av med stämpeln har bara resulterat i böter och till slut att organisationen stängts ned.

Den välkända miljöorganisationen Bellona i Murmansk, stämplades 2015 och allt samarbete med skolor och institutioner upphörde helt. Nya böter innebar dödsstöten för Bellona.

Från Bajkalsjön kommer ständigt nya uppgifter om fiskestopp av omul, för att den riskerar att fiskas ut, men lika ofta handlar det om vattenkvaliteten. Fortfarande släpper det stora massaverket i sjöns ena kant ut sitt avfall och fortfarande hotas naturen av skogsbränder, som rasar okontrollerat.

Men Bajkals äldsta miljöorganisation, som framgångsrikt arbetat för rening av industriutsläppen klassas nu också som utländsk agent. Miljögruppen anklagades efter en revision för politisk aktivitet, för att gruppen skrivit till ryska regeringen sen 1990 och begärt att massafabriken stängs och påtalat hur fabriksutsläppen hotar Bajkalsjöns unika ekosystem.

Efter att ha varit stämplade som utländska agenter i ett halvår tvingades de stänga organisationen. Det krävdes en heltidsanställd bara för att sköta byråkratin kring stämpeln.

I år är det officiellt ekologins år i Ryssland - men de som vill skydda miljön stämplas som utländska agenter, som om miljöförstöring hade nationsgränser.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".