Finnjävlarpodden #9 "Jussi hade inget skal, inget hårt"

41 min

I säsongens första avsnitt möter Victoria Rixer och Kristian Borg dokumentärfilmaren Ragnhild Ekner som gjorde en film om sin vän Jussi som begick självmord.

Trafikljusen blir blå imorgon utgår ifrån Ragnhild Ekners nära vän, graffitikonstnären Jussi. Det är en film om deras intensiva ungdomsår och försök att bli vuxna i en hård värld. Minnen och tankar berättade genom gamla foton och filmklipp.

Vi var båda blyga och vilsna, två mjuka känsliga själar som kunde spegla oss i varandra. Jussi hade inget skal, han hade inget hårt mellan sig och världen.

I Finnjävlarpoddens säsongspremiär samtalar Victoria Rixer och Kristian Borg med Ragnhild om vännen Jussi, om det svåra ämnet självmord, om varför Jussi valde att avsluta sitt liv i förtid. Jussi var en kreativ person med en stor längtan efter frihet, men samtidigt var han trygghetstorsk. Barndomens grova mobbning påverkade honom genom hela livet.

Jussis finska bakgrund blev allt viktigare med åren, även om det kunde vara lite dubbelt. På hans ryggsäck hade han sytt fast en finsk flagga, men upp och ner så det blev som ett upp- och nervänt kors. Ragnhild minns dock att det var viktigt för honom att få prata finska.

När det var något känsligt han ville prata om, något nära hans själ, då ville han gärna prata finska med sina finskspråkiga vänner.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".