The importance of being Earnest av B Tommy Andersson

Här finns inget ljud

I en inspelning från Vadstena slott i somras, får vi ikväll höra B. Tommy Anderssons opera The importance of being Earnest, efter en komedi av Oscar Wilde.

Det finns många ordvitsar och svåröversatt skämt i den här operan som sjungs på engelska. Men det går att ladda ner libretton från Vadstenaakademiens hemsida: vadstena-akademien.org

Komedin skrev Oscar Wilde 1895 och historien är i korta drag en förvecklingskomedi där en ung man vill gifta sig med en ung dam, men kruxet är att han inte heter Earnest. Och damen i fråga vill absolut inte ha någon annan man än en som bär just det namnet. Så den unge mannen hittar förstås på att han heter Earnest, vilket leder till förvecklingar och missförstånd.

Men som i alla goda historier, reder det hela upp sig i alla fall och det visar sig till slut vara bäst att vara Earnest på alla sätt. Earnest är ju dels ett mansnamn, dels betyder ordet ”ärlig”.

I rollerna hör vi bland andra Ingrid Tobiasson som den karska Lady Bracknell och kärleksparen är Sebastian Durán som Jack, Francine Vis som den unga Gwendolen. Hannes Öberg är Algy och Vivianne Holmberg sjunger Cecily.

B. Tommy Andersson dirigerar Vadstenaakademiens orkester i den här föreställningen med regi och libretto av William Relton.

Jack - Sebastian Durán.
Algernon - Hannes Öberg.
Fader Canon - Nils Hübinette.
Lane - Richard Hamrin.
Lady Augusta Bracknell - Ingrid Tobiasson.
Gwendolen - Francine Vis.
Cecily Cardew - Vivianne Holmberg.
Miss Prism - Emma Sventelius.
Vadstenaakademins orkester.
Dirigent: tonsättaren. Regi: William Relton. Föreställningar 7 och 9/8, Bröllopssalen, Vadstena slott.

Producent: Evert van Berkel
Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.12
  B. Tommy Andersson - The Importance Of Being Earnest Akt 1
  Sebastian Durán (Bar), Hannes Öberg (Bar), Nils Hübinette (Ten), Richard Hamrin (Bar), Ingrid Tobiasson(mezz), Francine Vis (Mezz), Vivianne Holmberg (Sop), Emma Sventelius (Mezz), Vadstenaakademie...
 • 19.58
  B. Tommy Andersson - The Importance Of Being Earnest Akt 2
  Sebastian Durán (Bar), Hannes Öberg (Bar), Nils Hübinette (Ten), Richard Hamrin (Bar), Ingrid Tobiasson(mezz), Francine Vis (Mezz), Vivianne Holmberg (Sop), Emma Sventelius (Mezz), Vadstenaakademie...
 • 20.56
  Kungliga Filharmoniska Orkestern, B. Tommy Andersson (Dir) - Satyricon
  Kompositör: B. Tommy Andersson
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".