Svältkost – är det vägen till längre liv?

19 min

Jakten på ett evigt, eller åtminstone längre, liv har bara börjat. Nu testar forskare i USA om den så kallade FMD-metoden med kalorirestriktion kan få oss att bli 120 år.

Den fasteliknande metoden FMD har tagits fram i Kalifornien. Den har testats på 100 personer där både blodsockernivåer, kolesterolhalt och blodtryck sjönk. Dessutom minskade halterna av den insulinliknande tillväxtfaktorn, IGF-1, något som minskar risken för cancer.

Men hur är det att leva på svältkost? 

Lars Broström, nyhetschef på Vetenskapsradion, prövade en egen variant och lagade mat som bara gav knappt 800 kalorier om dagen under fem dagar, medan Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff köpte ett paket från USA med färdiga pulver, piller och energikakor. 

Men det finns också många andra livsförlängande tekniker som testas i labb, exempelvis blodtransfusioner från yngre djur till äldre, eller en total genkartläggning och kroppskanning i magnetkamera för att hitta oupptäckta sjukdomar. Andra idéer handlar om att byta ut gamla organ mot robotdelar och att ladda ned en människas hela medvetande i en dator.

I programmet hör du också Antonio Coco, deltagare i FMD-studie Los Angeles, Valter Longo, professor vid Longevity Institute vid University of Southern California, Laura Perin, forskare USC och deltagare i FMD-studie, Anna Ericsson, 101 år. Brun Ulfhake, anatomiprofessor Karolinska institutet, Anders Sandberg, vid framtidsforskare Future of Humanity-institutet, universitetet i Oxford.

Programmet är en repris från 13 september 2017.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".