P1-morgon torsdag den 28:e december med Pia Sjögren

Här finns inget ljud
Kinas investeringar i Afrika. Dagens julgäst är bokmässans fd vd Maria Källsson. 30 nya partier hoppas få makt efter valet. Bulgarien tar över EU-ordförandeskapet. Girlgaze utmanar den manliga blicken

6.15: I en serie reportage granskar Sveriges Radio #kinaspengar runt om i världen. Turen har kommit till Afrika. Hör Samuel Larssons reportage om hur unga afrikaner får gratis utbildningar vid kinesiska universitet.

6.20: Runt 30 000 personer i Sverige i dag har ett tillfälligt uppehållstillstånd. Men hur är det egentligen att leva med ett tillfälligt uppehållstillstånd? Ekot har träffat två personer som båda får stanna tillfälligt i Sverige.

6.39: Dagens julgäst - Bok & Biblioteksmässans förra vd Maria Källsson. Efter all turbulens med mässan, ångrar hon något?

7.18: Snart valår och 30 nya partier har registrerat sin beteckning hos Valmyndigheten sen förra valet 2014. Vad betyder det för demokratin att helt nya partier försöker kandidera till riksdag, kommun och landsting?
Hör Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

7.39: Den 1:a januari tar Bulgarien över EU-ordförandeskapet. Vad betyder det för Bulgarien att det nu är deras tur att hålla i ordförandeklubban?
Hör Maria Georgieva, korrespondent i Ryssland för Svenska Dagbladet och expert på Bulgarien och EU.

8.15: Antalet bilder på sociala medier där tjejer som fotar sig själva eller tar bilder andra tjejer växer. Fenomenet kallas "girlgaze" och utmanar den manliga blicken i foto och filmbranschen. Hör Wanda Bendjelloul, kulturjournalist och Arvida Byström, regissör och fotograf om vad girl gaze står för och vad har det för betydelse för synen på kvinnan - framför och bakom kameran.

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.40
  Bob Marley & The Wailers - High Tide Or Low Tide
  Album: Gold (1967 - 1972)
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 08.54
  Lee Morgan - Search For The New Land (Rudy Van Gelder Edition) (2000 Digital Remaster)
  Album: Search For The New Land
  Bolag: Blue Note Records