Hummer – lyx, sex, surrealism och gödsel

30 min

Nyår och hummer. För hummer är fest och lyx. Också när den är köpt djupfryst i livsmedelsbutiken till ett helt överkomligt pris. Hummer är också en kulturell symbol. För lyx, sexualitet, djurrätt och surrealism.

Hummern är motsägelsefull. I USA är den på samma gång högsta lyx och något som man lägger i ett korvbröd som lobster roll. Förr spreds amerikansk hummer på åkrarna som gödsel. Samtidigt som de serverades som lyxmat på s k Hummer Palaces.

Simon Ekström, etnolog vid Stockholms universitet och Centrum för maritima studier, berättar om hummerns historia och kulturhistoria. Han har skrivit boken Humrarna och evigheten – kulturhistoriska essäer om konsumtion, begär och död. Vi träffas i Halsbäck på västra sidan av Tjörn i Bohuslän.

I perioder har det funnits mycket hummer i våra vatten.
Idag är hummerbeståndet inte så bra i svenska vattnet. Men det har startats flera initiativ att odla hummer. Forskaren Susanne Eriksson har banat väg för detta genom att ha forskat på odling av hummer i flera år i Fiskebäckskil i Bohuslän. Det är komplicerat att odla hummer, men Susanne tror att vi kommer att kunna köpa odlad hummer om några år.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.14
  Paddy Mulcahy - Waltz Sketch
  Paddy Mulcahy
  Piano Cloud Series (Volume One)
  Etikett: 1631 Recordings
 • 10.19
  Matti Bye - Memories
  Album: Faro (Music for the Film)
 • 10.27
  Matti Bye/Mattias Olsson - Elephant & Castle I
  Album: Elephant & Castle
  Bolag: Kning Disk
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista