Heather Valencia om Avrom Sutzkever

9:05 min
Avrom Sutzkever (1913-2010) tillbringade några av sina första levnadsår i Sibirien, och han sa själv att det var dess dramatiska, snöiga vidder som gjorde honom till poet.

Avrom blev en del av den modernistiska konstnärskretsen Jung Vilne, Unga Vilna, i Litauens huvudstad under tidigt 30-tal. Andra världskriget tillbringade han i terror och misär i Vilnius ghetto, där hans mor och nyfödda son mördades. Han skrev hela tiden dikter om förtrycket, och lyckades fly ghettot två veckor före dess likvidation i slutet av september 1943.

1947 kom han och hans fru till Israel, och han blev en viktig kraft för att bevara jiddisch som kultur och språk, bland annat med sin kulturtidskrift Di goldene kejt, Den gyllene kedjan.

I ett nytt, längre Jiddisch far alle presenterar den skotska litteraturforskaren Heather Valencia en av nittonhundratalets allra viktigaste jiddisch-poeter.

Producent: Thomas Lunderquist

Musik: Unter dayne vayse shtern av Abraham Sutzkever (text) och Abraham Brudno (melodi). Först framförd av Noëmi Waysfeld & Blik, sedan av Karsten Troyke och Daniel Weltlinger.