Möt skådespelaren Alexander Salzberger!

43 min

Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

Alexander Salzberger är skådespelare, komiker och manusförfattare, född 1985, uppvuxen i Vällingby i Stockholm. På Wikipedia står det att ”Han arbetar även som imitatör, speaker, voiceover, konferencier och DJ”.

Han gick teaterlinjen på gymnasiet och kom in på Teaterhögskolan i Stockholm 2005 - när han var bara 19 år.

Men sen hoppade han av Teaterhögskolan efter 1,5 år. Han gjorde den egna monologen Måsarna skrattar sig hesa och han började jobba. Han har sedan dess varit på Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater där han bland annat spelade i Lång dags färd mot natt, men också på Moment/teater, Riksteatern och Backa teater i Göteborg, där han till exempel gjorde Josef K i Processen. Nu jobbar han på Dramaten. Han har hörts mycket i P3 och på tv har han setts i filmerna baserade på Arne Dahls böcker, serien 30 grader i februari och komediserien Finaste Familjen. Och för ljudbokslyssnaren är han troligen en bekant röst; tidigare i år vann han stora ljudbokspriset i den skönlitterära genren.

Hans monolog Kicktorsken, som han gjorde 2012 på Backa, var en stor framgång och nu har han även skrivit en självbiografisk bok med den titeln, som kommer ut i november 2017.

Den skildrar hans hårda uppväxt i en dysfunktionell familj, hans drogproblem och väg till att bli den han är i dag.

Just nu kan man också se Alexander Salzberger i Mattias Anderssons nyskrivna och hyllade Uppenbarelsen på Dramaten, som hade premiär i november 2017.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Reuben Wilson - We're In Love
  Album: Set Us Free
  Bolag: Blue Note Records
 • 19.27
  Bobby Womack - Please Forgive My Heart
  Album: Please Forgive My Heart
  Bolag: XL
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".