Skillnader mellan toppmötesstäder: Jan Andersson i Bryssel

3:09 min

Utrikeskrönikan 24 november med Jan Andersson.

Bryssel, fredag.

För en vecka sedan var det ett EU-toppmöte i Göteborg. Idag är det ett EU-toppmöte här i Bryssel. Förra veckan handlade om ett så kallat socialt toppmöte. Idag handlar det om ett EU-toppmöte tillsammans med de så kallade partnerskapsländerna öster ut, alltså Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

För en vecka sedan var delar av Göteborgs stadskärna helt avstängd. I samband med EU-toppmötet i Bryssel idag är det bara kvarteren runt själva mötesbyggnaden avspärrade med polisens kravallstaket och blåvita avspärrningsband.

Saken är den att jag som bohusläning har ju många kollegor, kompisar, vänner som bor i Göteborg. Den senaste veckan har många av dom hört av sig till mig, precis som många lyssnare som undrar hur det är i Bryssel eller i andra städer som arrangerar toppmöten.

Själv var aldrig i Göteborg under toppmötet och jag vill bara påpeka att jag ju inte har någon som helst aning om vilka säkerhets- och riskbedömningar med hotbilder och annat som svenska Säpo och polisen i Göteborg behövde göra.

De som hört av sig till mig har i alla fall undrat om hur det ser ut i Bryssel när det är ett toppmöte då EU:s högsta ledare, alltså medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas.

När EU-ledarna kommer hit till Bryssel - ofta med flygplan - så sker det ju konvojkörningar. Ofta är det i sällskap med någon eller några polisbilar och ofta just tre MC-poliser. Dom här MC-poliserna har visselpipor som de blåser i när dom vill påkalla uppmärksamhet från andra bilister vid vägkorsningar annat som dom här tre MC-poliserna hjälps åt med att spärra av så att bilkonvojen med en stats- och regeringschef enklare ska kunna ta sig fram.

Det är faktiskt väldigt sällan här i Bryssel som jag sett att hela vägavsnitt varit helt avspärrade i samband med EU-toppmöten. Dock har jag stött på det här i flera andra städer än Bryssel som arrangerat just EU-toppmöten, Riga i Lettland och Valetta på Malta är två sådana exempel då både hela vägavsnitt och åtskilliga kvarter runt mötesbyggnaderna varit helt avspärrade. I Riga åkte jag t.ex. cykeltaxi för att enklare kunna ta mig fram i den annars tämligen avspärrade staden.

Här i Bryssel bor stats- och regeringschefer på en rad olika hotell. I Göteborg bodde dom på, vad jag vet, bara på ett hotell. Det är lite olika hur man gjort på andra platser där toppmöten arrangerats.
Hur som helst så har jag, eller andra gäster, inga problem alls att vistas i och kring dom här hotellen om vi vill. Hotellfoajéer är vanliga samlingsplatser där livvakter och poliser håller järnkoll på oss som vistas där, ibland så behöver man också vara föranmäld för att komma in.

Runt kvarteret kring mötesbyggnaden för toppmötena här i Bryssel är det ju helt avspärrat och området är indelat i olika zoner dit man bara får tillträde om man är föranmäld och godkänd vid en säkerhetsprövning i förväg. På taken omkring kan man också se prickskyttar från polisen och över allt brukar någon polishelikopter surra omkring. För att komma in i lokalerna är det en säkerhetskontroll, precis som man man möter på flygplatserna.

Det är inte alls en avspärrad stadskärna som man möter, bussar, spårvagnar och tunnelbanan går nästan precis som vanligt, utan några större förseningar även om vissa hållplatser är indragna.
Sammanfattnings så skiljer det alltså en del från hur brysselborna påverkas vid toppmötena - jämfört med hur t.ex. göteborgare och andra blir påverkade i deras vanliga liv när det är ett EU-toppmöte i just deras stad.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".