Påverkas produktionen av tumultet på UR? Ekot publicerar mot bättre vetande och vem får rapportera i journalisternas eget metoo-upprop?

35 min

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

• Krisen på Utbildningsradion får konsekvenser för produktionen
I måndags kom beskedet att Utbildningsradions vd Christel Tholse Willers lämnar bolaget. I pressmeddelandet står att styrelsen har fortsatt fullt förtroende för henne. Men vad som inte nämns är att Willers lämnar efter sig stenhård intern kritik mot hur ledningen skött den pågående omorganisationen som ska anpassa bolaget efter dagens digitaliserade medielandskap. Den plötsliga avgången, väcker naturligtvis frågor: Hur allvarligt är egentligen läget på UR? Och i vilken utsträckning har problemen gått ut över den journalistiska produktionen?
Reporter: Therese Rosenvinge

• Ekot förskönade i rapporteringen om anklagad SR-profil
Ekot har likt andra nyhetsredaktioner den senaste månaden följt och rapporterat om SR-profilen som utretts för sexuella trakasserier. Men när redaktionen skulle berätta om veckans nyhet, att profilen nu slutar på radion, var deras bakgrundskunskaper i frågan plötsligt som bortblåsta. Ekot namngav programledaren och refererade hennes ord om att hon nu väljer att stiga av eftersom programmet ska förnyas.
Inte med ett ord, varken på webben eller i radion, nämns det där andra, om sexuella trakasserier och maktmissbruk som radions egen internutredning slagit fast.
Reporter: Erik Petersson

• Vem rapporterar om deadline när alla är part i målet
I tisdags kväll publicerades metoo-uppropet deadline. Ett upprop där runt 4000 journalistkvinnor kräver ett stopp för de sexuella övergrepp, den sexism och den tystnadskultur de upplever i mediebranschen. Inför publicering har uppropet livligt diskuterats i en sluten facebook-grupp. Där har många vittnat om övergrepp, men även en publicistisk diskussion har tagit plats och rört upp starka känslor. Frågan har då gällt om de journalister som skrivit under uppropet också kan rapportera om det. I veckan har det blivit tydligt att redaktioner gjort olika bedömningar.
Reporter: Johan Cedersjö.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Langue de chat - Combien tu mises sur moi
  Album: Sur les sentiers de la perdition
  Bolag: LDC Record
 • 11.05
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.18
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.22
  René Aubry - Replay
  Album: Now
  Bolag: René Aubry
 • 11.28
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".