Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:25 min
Mobilnumret i anteckningsboken: Alice Petrén: Abidjan.
Mån 27 nov 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 27 november 2017. Abidjan.

Abidjan, måndag morgon.

Jag har hans mobilnummer i min anteckningsbok och funderar ofta på om jag ska ringa, men jag vill inte skapa några förväntningar som jag inte kan infria. Ända sedan jag träffade denne Paul Alain - den 29-årige  ekonomen från Kamerun i prydlig vit skjorta - det var i Rom i slutet av maj, så har han funnits där i mina tankar. Han hade överlevt tiden i Libyen och han talade om slavhandel där.

Och i samma veva i Rom intervjuade jag också talespersonen för FN:s organisation för migration - IOM - Flavio di Giacomo, som också talade om en marknad, där smugglarna byter migranter som handelsvaror för tvångsarbeten och  utpressning mot deras familjer.

Att det pågår en slavhandel med migranter i Libyen har varit känt länge. Människorättsförsvarare har gång efter gång påpekat detta och kritiserat EU för att skicka pengar och beväpna den libyska kustbevakningen så att migranterna stoppas där. Det är allmänt känt att migranterna blir inlåsta i läger, torterade, våldtagna och riskerar att säljas som slavar.

EU anför att stödet till Libyen ges för att rädda människor från att drunkna i Medelhavet, men beskriver hela insatsen som framgångsrik. Mänskliga rättigheter väger allt lättare i vågskålen. Ord som kontroll, volym och vara realist styr i stället EU:s migrationspolitik.

En bild säger mer än tusen ord heter det. CNN:s reportage om hur migranter säljs på auktion i Libyen har skakat världen och gett genklang. Samma upprördhet väckte bilden av den 3-årige syriske pojken Alan Kurdi, som låg död på stranden i Turkiet - drunknad i samband med familjens flykt.

Men känslorna la sig igen, bilden på den döda barnet sjönk undan och sedan dess har EU:s gränsbevakning skärpts. Politiken blir allt hårdare i Europa.

Vad leder CNN:s reportage till mer än demonstrationer? 

Här i Elfenbenskustens huvudstad inleder på onsdag presidenter och premiärministrar från hela Afrika och hela Europa sitt toppmöte. De ska tala om framtiden för Afrikas ungdomar - start up företag, jobb och utbildning och hur de ska stimuleras att stanna kvar i Afrika. Slavhandeln i Libyen kommer säkert att diskuteras och jag undrar hur det kommer att låta?  Kommer CNN:s reportage leda till handling eller bara ord och "vi fortsätter som förut"?

Jag har nog bestämt mig i alla fall. Endera dagen ska jag höra av mig till Paul Alain och fråga hur det går i hans liv?

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Pappa och Tjeboksary. Ekots: Maria Persson... Igår kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan den 22 maj

Utrikeskrönikan den 22 maj

Gazas sorg Mån 21 maj kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Om det gröna gräset på andra sidan Fre 18 maj kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Tårtor och minnet av ett folkmord: Samuel Larsson... Tor 17 maj kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Cyklarna som invaderar Berlin Ons 16 maj kl 10:00(3:10 min)

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".