Skarpskyttar i Sarajevo

46 min

Inne i staden nästlade sig krypskyttar in i höghusen för att på nära håll skjuta på civila. I fyra år balanserade Sarajevos överlevnad på en tunn tråd. Här följer vi tre unga s.k. antisnajpers öden.

 När kriget började i Bosnien och Hercegovina 1991 blev huvudstaden Sarajevo nästan omedelbart belägrad av serbiska armén. I denna unika skildring av danska producenten Stephen Schwartz från 1993 följer vi på nära håll tre unga Sarajevobors öden.

Pilen, som hon kallades av sina skyttekamrater, pluggade till journalist innan kriget bröt ut. Hon var med i Bosnien och Hercegovinas skyttelag. Tillsammans med två andra flickor hörde hon till den första generationen kvinnliga pistolskyttar i Sarajevo. De kallades ”Sarajevske pistoljacice”. 

– Det är obegripligt för mig att någon skulle skjuta på folk, som bara går och sjunger på gatan, som är obeväpnade, unga och gamla, kvinnor och ganska små barn. Hur är en sådan människa beskaffad?
– Jag tror att det var då det började. Det var den gången jag beslöt mig, att det var värt att kämpa för den här staden. Att verkligen kämpa. Säger Pilen i  dokumentären.

Knappt tjugo år gammal fick hon fatta ett livsavgörande beslut, att använda de kunskaper som hon hade införskaffat sig som elitidrottare och börja skjuta tillbaka på de skarpskyttar som fanns utströdda över staden. Hon blev en antisnajper.

I dokumentären följer vi även en annan ung man, också en antisnajper. Hans motivering är mer personlig. Hans armékompis omvandlades till en fiende över en natt och började skjuta på de obeväpnade Sarajevoborna.
– Jag har svurit, att döda honom, förklarar han i dokumentären. 

En gång fick han syn på den förra vännens mor i sin kikare, när hon matade hunden. Han sköt henne inte denna gång.
– Jag ångrade mig efter. För att jag kom på att det är ju hon som måste ha uppfostrat de till att bli cetniker, hennes två söner. Det ju faktiskt hennes fel!

Stephen Schwarz kollega mötte flickan med täcknamnet "Pilen" i en skytteställning på sensommarwen 1992 några månader innan hon själv träffades. Hon studerade journalistik vid Sarajevos universitet. Syttet har hon tidigare praktiserat som elitidrottskvinna.

En dokuemntär av Stephen Schwarz.

Programmet vann Prix Italia 1993 i radiodokumentärklassen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".