Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:02 min
Sveriges Radios David Rasmusson i Köpenhamn
Tis 28 nov 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 28 november 2017. Köpenhamn.

Köpenhamn tisdag.

För exakt en vecka sedan gick danskarna till val. Nej inte till Folketinget, men väl till landets 98 kommuner och fem regioner, det som vi i Sverige kallar landsting.

Rösterna är nu sedan länge räknade och nästan alla borgmästarkedjor utdelade. Men vem som egentligen vann, ja det är fortfarande rätt oklart. För frågar man partierna själva så är de nämligen nästan alla vinnare, lite beroende på hur man räknar.

Det stora borgerliga partiet, Venstre, tappade i och för sig tre procentenheter av rösterna och tio borgmästarposter. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen kunde på valnatten ändå konstatera att de trots allt fick nästan en fjärdedel av alla röster och det gick ju faktiskt inte så illa som många befarat, ändå någon slags seger.

Socialdemokraterna gick framåt ungefär lika mycket som Venstre gick bakåt, och tog tillbaka i stort sett det man förlorade vid det katastrofala valet 2013. Och för partiledaren Mette Frederiksen som begick valdebut, var detta givetvis en seger.

Socialistiska Enhedslisten tappade något både procentmässigt och mandatmässigt, men man lyckades ju enligt paritet konsolidera det kommunala genombrott man fick vid förra valet och är ju fortfarande näst störst i Köpenhamn, alltså en sorts seger.

De konservativa förlorade ett antal borgmästarposter, men blev ändå lite överraskande tredje största parti och mandatmässigt gick man ju framåt lite och det är ju en seger.

Rödgröna Alternativet ställde upp i kommunalvalet för första gången, så varje röst var ju en mer än vid förra valet. Att man sen blev tredje största parti i Köpenhamn och lyckades få en underborgmästarpost där få väl ändå ses som en seger.

Socialliberala Radikale Venstre tappade något procentmässigt, men fick mandat i tio kommuner som de inte hade representation i vid förra valet, så rent matematisk så var det en ju faktiskt en 22 procentig ökning av antalet kommuner man är representerad i och det kan man ju givetvis se som en seger. Ett parti som faktisk erkänner att det inte gick så bra som man hoppats är Dansk Folkeparti. Man hade inför detta val förväntningar på ett verkligt genombrott även i den lokala politiken, men backade istället några procentenheter jämfört med förra gången. Men nu verkar det som att partiet kan komma att få sin första borgmästarpost någonsin, förvisso i Danmarks minsta kommun, men ändå en seger.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Hot och biltullar Igår kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan. Stockholm, 25 maj 2018

Utrikeskrönikan. Stockholm, 25 maj 2018

Bära fru och spela luftgitarr: de udda nyheternas... Tor 24 maj kl 10:00(3:06 min)

Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson, Helsingfors.

Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson, Helsingfors.

Krönikan, Claes Aronsson: En tråkigare onsdagslunch... Ons 23 maj kl 10:00(3:09 min)

Onsdag 23 maj

Onsdag 23 maj

Pappa och Tjeboksary. Ekots: Maria Persson... Tis 22 maj kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan den 22 maj

Utrikeskrönikan den 22 maj

Gazas sorg Mån 21 maj kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".