KONSERT: Rysk pianomusik med Boris Giltburg

Här finns inget ljud

Etyd betyder övning eller studie, men låt dig inte luras av de simpla verktitlarna. Kompositörer är nämligen Skrjabin, Prokofjev och Rachmaninov vilket borgar för musik som prövar gränserna.

Ingenstans är det så meningslöst att använda termen etyd som när man diskuterar Sergej Rachmaninovs Etyd-tablåer opus 39. I dessa övertrumfas de tekniska svårigheterna av känslor, historieberättande och atmosfär. Det tycker i alla fall kvällens pianist Boris Giltburg som på sin hemsida skrivit personligt om just Rachmaninovs musik.

På denna konsert är det etyder som står i centrum och vi rör oss från romantikens 1880-tal till revolutionsåret 1917 i verk från tre ryska tonsättare som också var pianovirtuoser. Förutom Rachmaninov spelar även Boris Giltburg musik av en mycket ung Alexander Skrjabin liksom en blott 19-årig Sergej Prokofjev.

Den israeliska pianisten Boris Giltburg är känd för sina intensiva framträdanden och också för att ge sig in i olika projekt med hull och hår. När han inte sitter vid pianot ägnar han sig åt språkstudier, fotograferar eller skriver om den musik han framför.

Kvällen avslutas med ett nedslag i Joseph Haydns värld tillsammans med Schumannkvartetten. En kvartett som faktiskt inte tagit sitt namn efter tonsättaren Robert Schumann utan bildades 2012 när de tre bröderna Mark, Erik och Ken Schumann hittade en fjärde musiker i altviolinisten Liisa Randalu. Förra säsongen inledde dessa unga musiker en treårsperiod som huskvartett vid Lincoln Center i New York.

1. Pianisten Boris Giltburg.
a) Alexander Skrjabin: Tio etyder.
b) Sergej Prokofjev: Fyra etyder op 2.
c) Sergej Rachmaninov: Etydtablåer op 39.
d) Sergej Rachmaninov: Preludium G-dur op 32:5.
e) Robert Schumann: Nr 14 ur Davidsbündlertänze.
Konsert 12/5 Mozartsalen, Schwetzingen.
Från sydvästtyska radion.

2. Joseph Haydn: Stråkkvartett C-dur op 33:3. Schumannkvartetten. Konsert 28/7, Festsalen, Kultur im Oberbräu, Holzkirchen.
Från bayerska radion.

Programledare: Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Alexander Skrjabin - Tio Etyder (Ur Op. 2, Op. 8 & Op. 42)
  Boris Giltburg (Piano)
 • 19.36
  Boris Giltburg (Piano) - Fyra Etyder Op. 2
  Kompositör: Sergej Prokofjev
 • 19.48
  Sergej Rachmaninov - Etydtablåer Op. 39
  Boris Giltburg (Piano)
 • 20.29
  Boris Giltburg (Piano) - Preludium G-Dur Op. 32:5
  Kompositör: Sergej Rachmaninov
 • 20.33
  Boris Giltburg (Piano) - Nr 14 Ur Davidsbündlertänze
  Kompositör: Robert Schumann
 • 20.37
  Joseph Haydn - Stråkkvartett C-Dur Op. 33:3
  Schumannkvartetten
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".