Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:33 min
Profetens födelsedag: Cecilia Uddén: Kairo.
Ons 29 nov 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 29 november 2017. Kairo.

Här är Kairo, onsdag.

Vet du vad, sa Said, vet du att djävulen står i kö för att bli elev hos de där odjuren. Inte ens satan hade kunnat hitta på något så bestialiskt. Vet du att de gick över liken bland de som skjutits och om de upptäckte att någon fortfarande andades, placerade de kallblodigt ytterligare ett skott - i pannan - på de som ännu levde på moskégovet.

Said, som jag träffar utanför Sayeda Zeinab moskén i Kairo fem dagar efter det värsta terrorattentatet i Egyptens moderna historia, säljer små handgjorda leksaksgubbar med struthatt, kläder av rosa skummgummi och cymbaler till händer. Klämmer man dockorna på magen klingar cymbalerna. Det här är leksaker till profeten mohammeds födelsedag, ett firande som har djupa rötter i Egypten, främst i den sufiska traditionen, men som är förbjudet i t.ex Saudiarabien och som betraktas som kätteri och avgudadyrkan av IS.

Ingen har tagit på sig skulden för fredagens terrordåd, och även om det är oklart om det var just för att moskén förknippades med sufier som attacken ägde rum, så vet vi att IS för en månad sedan hade uppsökt böneutroparen i den attackerade Rawdamoskén på Sinai och varnat honom. Fira inte profetens födelsedag och genomför inga sufiska ritualer, hade de sagt. Böneutroparen var en av de 305 som dödades i terrorattentatet i fredags.

Och dessa 305 själar, har blivit 305 brickor i en snäsigt förgiftad tävling om att kamma hem politiska poäng.

President Sisi lovade omedelbart att hämnas offren, med brutalt våld och järnhand, och han sa också att vi kommer att få se till slut, vems sida Gud står på.

Internationella medier var snabba att döma ut Egyptens undermåliga terrorbekämpning och berätta att Egypten föredrar hangarfartyg, attackhelikoptrar och ubåtar framför att ta emot terroristbekämpningsexpertis. Kritiken i tex CNN och The Guaridan gjorde det egyptiska utrikesministeriet rasande - kritiker anklagas för att dels sympatisera med terroristerna och dels för att bara gnälla över att journalister inte har tillträde till Sinai, som är avspärrat militärt område. De 305 döda förblir en siffra, inga journalister är där för att berätta om dem.

Said, med leksaksdockorna, klämmer en av dem på magen så att minicymbalerna slår mot varandra. Klangen låter platt och han tittar besviket på dockan, men sen svär han vid 114 jasminer att Profetens födelsedag kommer att firas med ännu större kraft i år - för att trotsa terroristerna, de som påstår att det är syndigt att fira profetens födelsedag och att sufier är kättare och månggudadyrkare.

Först då ser jag att Said sitter i en specialbyggd rullstol med handvev, hjul och kedja där fram och så ett slags bord, som en flakmoppe, där han har ställt ut alla sina cymbaldockor till profetens ära. Och så upprepar han det där med satan och att djävulen står i kö för att bli elev hos de där odjuren som inte har någon religion i kroppen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".