Hemtrevnad, robotar och självbiografiska serier

Här finns inget ljud

Vad fyller ett hem för behov? Vad är hemkänsla? I första delen av reportageserien De hemtrevliga utforskas hemmet som både basbehov och dröm.

Vad är det som gör att man trivs i ett hem? I "Vi som bor här", första delen av Katarina Wikars och Lise Indahls reportageserie De hemtrevliga, får vi möta drömmare, samlare och ommöblerare. På sammetssoffan och terapimottagningen.

Att teckna sitt självporträtt har i alla tider varit ett sätt att utforska samtiden. Med självbiografiska serier, eller grafiska romaner, ges nya förutsättningar för skapandet. Det menar serieforskaren Nina Ernst i sin aktuella avhandling Att teckna sitt jag. Kulturredaktionens Moa Skimutis har träffat henne för ett samtal om hur man kan teckna sig ur en offerroll, och om mediets utveckling i Sverige.

Vilka konsekvenser får automatiseringen för studier, arbete och umgänge med andra? Hur kommer våra liv förändras? I dagens OBS-essä blickar författaren Torbjörn Elensky framåt med avstamp i nationalekonomen Stefan Fölsters bok Robotrevolutionen.

Programledare: Lisa Wall

Producent: Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.08
  Neil Young - Bad Fog Of Loneliness
  Album: Live At Massey Hall 1971
  Bolag: Reprise
 • 13.20
  Blur - Good Song
  Album: Midlife: A Beginner's Guide To Blur
  Bolag: Parlophone UK
 • 13.58
  Ted Gärdestad - Come Give Me Love
  Album: Droppar av solregn
  Bolag: Universal Music
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".