Filmen om Ted - en biopic i raden?

Här finns inget ljud
Dessutom: vi firar Norrbottensteatern 50 år, och Aase Berg ser robotarnas framfart i sexlivet som ett slags nekrofili light där vi ligger med en levande död.

Idag är det premiär för Ted - för kärlekens skull. I den skildras en av Sveriges mest framgångsrika vispopsångare, Ted Gärdestad, vars låtar som Satellit och Sol, vind och vatten ingår i det svenska folkhemmet. Ted som slog igenom med den Björn- och Bennyproducerade Undringar 1972 gav ut en rad skivor men kämpade också med svår psykisk sjukdom under sitt liv. Vi har bett Göran Everdahl och Gunilla Brodrej titta på filmen.

"Visst är Stockholm bra - men det ligger lite avsides" Så sa man en gång när Norrbottensteatern bildades 1967. Därmed hade man skapat den första länsteatern i Sverige. Här har rörelser och händelser som rör Norrbotten skildrats - att inte vilja flytta, vänsterfrågor, livet i gruvan, eller för den delen Korpelarörelsen där man blandade stark tro och liderligt leverne. Föreställningar skulle stoppas, det bråkades, men teatern har stått kvar och fler länsteatrar bildades i Sverige - de har inte sällan varit första arbetsplatsen för många av Sveriges stora skådespelare. Helene Alm skildrar en teater som stävat fram i fem decennier trots neddragningar och minskade marginaler.

Aase Berg efterlyser en klimatsmart robotdammsugare med inbyggd dildo. Ja, det är väl lika bra i dessa tider där robotar ska göra allt från att ta hand om våra äldre till att vara ens sexpartner som inte ställer högre krav än av det ska finnas ström. Detta är en del i vår Obs-serie om robotar i samhället.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.06
    Adam Pålsson - Himlen är oskyldigt blå
    Album: Ted - för kärlekens skull (Musiken från filmen)
  • 13.11
    Adam Pålsson - Sol, vind och vatten
    Album: Ted - för kärlekens skull (Musiken från filmen)