Önskerepris: Samerna och Svenska kyrkan - kan såren läkas?

Här finns inget ljud

Om Svenska kyrkan vill fortsätta försonas med samerna krävs mer av konkret handling. Det tycker flera röster i denna repris från den 22 juni 2017, som handlar om relationen mellan samerna och kyrkan.

Går det att läka såren efter 500 år av förtryck och förföljelse? I veckans program hör du många röster - framför allt från unga samer - om deras syn på tron och framtiden.

- Kyrkan har ju sagt förlåt och vi kan inte fortsätta sitta och älta, säger 14-åriga Alva.

Medan Pavva Pittja, 26, har tagit avstånd från kyrkan och i stället hittat en annan andlighet som fungerar för honom.

- Kyrkan valde bort det samiska. Därför bestämde jag mig för att den kristna religionen inte är något för mig, säger han.

Samiska ungdomar, bland andra Alva och Vilma, 16 år, berättar i programmet om sin relation till religionen och kyrkan. Några godtar kyrkans ursäkt och känner sig hemma med kristendomen. För andra ställer sig kyrkans övergrepp i vägen. De utövar i stället sin andlighet genom jojk och meditation och genom att skapa nya ceremonier ute i naturen.

Människor och tros reporter Alexandra Sandels har besökt ett samiskt ungdomsläger och de Samiska kyrkodagarna i Arvidsjaur. Förutom ungdomarna har hon träffat Birgitta Simma, stiftsadjunkt för samiskt arbete i Svenska kyrkan i Luleå stift, och Elisabeth Hallnor, guide i den så kallade Lappstaden. Reporter Anna Sunna från Sameradion har träffat två unga samer i Jokkmokk, renskötaren Pavva Pittja och slöjdaren och aktivisten Jenni Laiti.

Samtalsgäst och bisittare till programledare Tithi Hahn är Åsa Simma, skådespelare, jojkare och manusförfattare.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, som deltog under de Samiska kyrkodagarna, är med oss från en studio i Uppsala.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.21
  Sofia Jannok - Snölejoninna
  Album: Snölejoninna
  Bolag: Gamlestans Grammofonbolag
 • 14.48
  Sofia Jannok - Colonizer (ČUĐIT)
  Album: Midnight Sun (Original Soundtrack from the TV Series)
  Bolag: EDITIONS MUSICALES FRANCOIS 1er
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".