Många vuxna kan sakna mässlingskydd

45 min

Hur vet vi om vi är vaccinerade eller immuna mot mässling? Många befinner sig i en gråzon. Veckomagasinet tar också upp hoten mot korallreven och undersöker vad termiter kan lära oss om svampodling.

Först på 1980-talet blev i princip alla svenska barn ordentligt vaccinerade med de dubbla sprutor som krävs för en långvarig immunitet. Den som är äldre än så får hålla reda på sin egen vaccinationsstatus, och någon tydlig övergripande bild finns inte.

60- och 70-talister är markerade som en gråzon i Folkhälsomyndighetens tabeller. Ingen vet hur många av oss som har ett skydd mot mässlingen genom vaccin, och många av oss vet inte ens om vi själva är skyddade, påminns vi om i samband med mässlingutbrottet i Göteborg. Vi får även en bild av hur arbetet just nu pågår där med att spåra möjlig smittspridning.

Att världens korallrev bleks allt oftare i och med klimatförändringarna och att 2017 blev det näst varmaste år som uppmätts hör vi också om i Veckomagasinet, och så om hur miljön kunde vinna både på att vi följer de kostråd som är till för vår hälsa, och på att vi lär oss odla svamp på termiters vis.

Programledare är Lena Nordlund.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.53
  James Levine - Wagner: Der fliegende Holländer / Act 1 - 2. Rezitativ und Arie. "Die Frist ist um"
  James Levine
  Bryn - A night at the opera
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 14.54
  Vienna Philharmonic Orchestra - Tristan Und Isolde: Act 1 Prelude
  Vienna Philharmonic Orchestra
  Wagner Tristan Und Isolde Excerpts
  Etikett: Hallmark
 • 14.57
  Nick Cave - The Teacher
  Album: Loin Des Hommes (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Goliath Entertainment
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista