Cecilia Uddén möter författarna som satt ord på Syrienkriget

28 min

Hur beskriver man ett krig där TV-bilderna förvandlat omvärlden till avtrubbade åskådare? Vår Mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén, har träffat tre syriska författare som satt ord på en av vår tids stora tragedier.

I Radiokorrespondenterna möter vi Samar Yazbek, vars romaner och reportgeböcker finns översatta till svenska. Hon har skrivit en roman där hon låter en naiv flicka skildra krigetes fasor så att de ser ut som scener ur Alice I Underlandet.

Yassin al Haj Saleh belönades i november 2017 med svenska PENklubbens Tucholskypris. Yassin al Haj Saleh kallas ofta för den syriska revolutionens samvete. Hans senaste bok, på engelska heter "The Impossible Revolution: Making sense of the Syrian Tragedy", men han har också uppmärksammats för sina "Brev till Samira", brev till sin försvunna hustru. Hon kidnappades av jihadister för fyra år sedan och har inte hörts av sedan dess. Yassin Al Haj Saleh talar med Cecilia Uddén om bla den överlevandes skuld.

Alia Malek växte upp i USA men återvände till Syrien för att renovera sin mormors hus just när den arabiska våren började. I hennes bok "Syria the country that was our home" får man bland andra möta några av Assadregimens passiva supporters, hennes egna släktingar, som lever i Damaskus och som till sist rapporterade henne till myndigheterna, vilket gjorde att hon tvingades lämna Syrien.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".