Stina med Melinda som stångas med rättvisan

45 min

"När en kvinna bara tar sin alldeles egna plats på jorden i besittning...visst är det märkligt att hon ofta anses vara "för mycket" då?" Stina Wollter

Idag tycker söndagens gäst Melinda Darban att hon är rätt person på rätt plats, men det har varit mycket motstånd på vägen och med den ständiga känslan av att inte passa in.

Hon arbetar som biträdande jurist och hennes hjärtefrågor är mål som handlar om kvinnor respektive migration. Kanske för att hon kan känna igen sig i både det ena och det andra – hon är själv kvinna med erfarenhet av kulturkrockar. Det blev tydligt inte minst på universitetet där hon inte kunde de sociala koderna utan fick lära sig dom från grunden. Där kom hon in i en tävlingsinriktad, hierarkisk värld och hade inga vassa armbågar alls. För hennes mamma hade lärt henne att man ska vara snäll och hjälpsam. Det var det som var idealet.
 
Nu är Melinda i juristvärlden och stångas bäst hon kan när så krävs, eftersom hon ständigt behöver bevisa att hon är duglig och ”fläckfritt kunnig”. Och hon har gått från att sitta tyst i ett hörn, till att våga höja rösten, vila i att hon kan formulera sig och att hon har rätt att ta plats – om inte annat så för sina klienters skull. Hon hoppas att år 2018 ska bli ett år av förändring till förmån för människors lika värde.

Hör Stina och Melindas möte söndag 7 januari kl 23.05-00.00.

Du kan inte längre ringa till programmet, men kommentera det gärna i sociala medier eller maila sondagsstina@sverigesradio.se för att dela med dig eller föreslå gäster.

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.06
  Pet Shop Boys - West End Girls
  Album: Pet Shop Boys Discography
  Kompositör: Neil Tennant/Chris Lowe
  Bolag: PARLOPHONE
 • 23.24
  Anna Stadling - Drömmarna
  Album: Efter Stormen
  Kompositör: Anna Stadling/Andreas Mattsson/Andreas Mattson
  Bolag: BORDER
 • 23.45
  Elvis vs. JXL - A Little Less Conversation
  Album: A Little Less Conversation
  Kompositör: Scott Davis/Billy Strange
  Bolag: RCA
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".