Metoo världen över: Naila Saleem: Stockholm.

3:47 min

Utrikeskrönikan 1 december 2017. Stockholm.

Stockholm, fredag.

Det tar som inte slut, raden av vittnesmål från kvinnor i olika branscher som nu berättar om sexuella trakasserier och rena övergrepp på arbetet. Nu börjar också åtgärder och konsekvenserna bli synliga. I flera länder och branscher införs uppförandekoder inte minst i branschen där det hela började; filmens värld.

I Sverige har Svenska filminstitutet både risats och rosats för sitt förslag om att införa en obligatorisk utbildning i jämställdhet för de bolag som får ekonomiskt stöd av SFI.

I Storbritannien har den brittiska filmproducenten Rebecca Long tagit initiativ till att introducera en uppförandekod på inspelningsplats. Det ska även gå att få gratis hjälp av en jurist om man som utsatt vill driva det man varit med om vidare.

I Kanada införs också en uppförandekod för dem som arbetar inom film och tv-industrin, detta efter kritik mot fackförbundens flata agerande gentemot män som Harvey Weinstein som ju är upprinnelsen till hela #metoo-kampanjen.

Att #metoo omfattar miljontals kvinnor har väl inte undgått någon. CNN har offentliggjort en sammanställning över nätaktiviteter för #metoo fram till första veckan i november. 2,3 miljoner #metoo tweets från 85 länder medan 24 miljoner människor deltagit i konversationer på nätet om det här och kommenterat frågan 77 miljoner gånger. Siffrorna handlar om tiden 15 oktober till 6 november. Sedan dess har upproppen som bekant bara fortsatt.

Allra hetast har det, enligt Twitter, varit i västländer som USA, Kanada, Storbritannien och Frankrike men även i Indien har man anammat den här hashtagen - fast inte så mycket inom filmbranschen som ju är en av världens största. Att filmmän med makt kräver tillgång till andras kroppar även i Bollywood är ingen hemlighet men bara ett fåtal kvinnliga skådespelare har vågat berätta om det öppet. I just Indien diskuteras sexuella trakasserier och våld mot kvinnor annars konstant på ett sätt som vi inte ser här i Sverige, detta efter den uppmärksammade gängvåldtäkten i Delhi 2012.

Filmbranschen i Nigeria där det också rapporteras om utbredda trakasserier mot kvinnor har inte heller kommit med något åtgärdsprogram.

Många är överens om att sexandet skulle motverkas effektivt om resursfördelningen blev jämnare så att fler kvinnliga regissörer fick möjlighet att göra film och det med en vettig budget. Det här har det ju talats om i åratal, inte minst i Sverige där det finns ett mål om femtio% av filmerna ska produceras av kvinnor.

En europeisk rapport från 2014 visar att endast 16 % av de europeiska filmerna regisserades av kvinnor mellan 2003 och 2012 och att kvinnorna var fler i de länder som producerades mellanmånga filmer, alltså int storproducenterna Storbritannien, Italien och Spanien.

Ny statistik från universitetet i San Diego visar att kvinnor stod för 28 % av tv-produktionerna 2016-2017. Det är två procent fler än föregående säsong. Med den ökningstakten kommer det att ta många år innan maktbalansen inom filmens värld blir jämn, kanske kan metoo snabba på utvecklingen? Jag hoppas också på en annan effekt; och det är att det ska bli ett slut på onödiga våldtäktscener på film för nog kan man skildra kvinnoförtryck utan att slentrianmässigt slänga in det grövsta övergreppet för att okommenterat låta det passera och sedan gå vidare i handlingen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".