• De underbart söta plommonen kom från Kina via Mauritius redan på 1800-talet, och odlas nu både i Sydafrika, Mocambique och på Madagaskar. Stor andel av skörden går på export till Europa, resten säljs runt jul och nyår längs vägkanterna i södra Afrika. Och nere i Baixa-kvarteren i Maputo./Maria Sjöqvist.

 • Afrika behöver jobb. Afrika behöver tillföra förädlingsvärde till sina många värdefulla råvaror innan de skeppas ut från kontinenten. Därför blir jag lika glad varje gång jag hittar lokalt tillverkade produkter på mina resor - ett tecken på utveckling och självförtroende.  Men det är inte självklart - i Elfenbenskusten och Ghana till exempel - världens största kakaoproducenter - är det svårt att hitta choklad som inte kommer från de stora producenterna i Europa. Men i Rwanda är det bara att bocka av redan vid frukost: rwandiska teer, yoghurt, mineralvatten...

  Hälsningar från Kigali / Maria Sjöqvist

 • Har åkt med en del ovanliga fordon i Asien, men kanske var detta ett av det märkligaste. Taxin jag stoppade på gatan i Koreas huvudstad Seoul såg helt vanlig ut utanpå. Det tog ett litet tag innan jag noterade chaufförens ovanliga klädsel och att det satt levande fåglar på taxametern. Trollande chauffören Chang-Gu Kang, med sina fåglar och möss, bjöd på en resa genom Seouls rusningstrafik som var... unik. Som syns i videon passade han vid rödljusen på att visa sina trollkonster.

  /Nils Horner

 • I Harare står jakaranda-träden i full blom, en lila sky över hela stan. Precis som i grannlandet Sydafrikas största stad Johannesburg.

  - Nä, säger en zimbabvisk vän, när det gäller jakarandaträd slår vi faktiskt Johannesburg stort.

  Och tillägger lite mumlande efter några sekunders tystnad.

  - Fast i allt annat ligger de före oss...

  /Maria Sjöqvist

 • KORRESPONDENTBLOGGEN

  Ingen inflygning är som den till Mogadishu. Rakt ner mot den turkosblå Indiska oceanen. Och där dyker som tur är en landningsbana upp.

  Maria Sjöqvist

 • Undrar hur många hemma som tror att valet i Angola sköttes av valarbetare med en surfplatta i handen, som läser av väljarkorten elektroniskt för att hjälpa väljare till rätta.

  Hälsningar från Luanda/Maria Sjöqvist

 • En emblematisk bild från Etiopien: vedförsäljerskorna som bär sina nästan osannolikt stora lass upp och ner för kullarna runt Addis Abeba. Premiärminister Meles Zenawi  har haft många kritiker, men hyllas nu efter sin död också som en ledare som försökt göra något åt fattigdomen, bland annat har barnadödligheten i landet minskat till hälften.

  Men trots att Etiopien nu är en av de snabbast växande ekonomierna i Afrika, med tillväxtsiffror på 11 procent om året, är landet ett av världens fattigaste, och mycket återstår för de som nu ska ta över. Kommer kursen med statsledd ekonomisk utveckling ligga fast?

  Maria Sjöqvist

 • Varning för älga... jag menar flodhästarna. På den sydafrikanska varningsskylten längs vägarna ser den mest ut som en lufsig gammal snäll farbror, men flodhästen är ett av Afrikas mest aggressiva och dödliga djur, om den känner sig trängd. Övergång på egen risk vid Komati-floden i Mpumalanga.

 • Ekots utrikesreporter Margita Boström reste till Nordkorea, och fick se miljöer och möta människor som få västerländska journalister fått tillgång till. Här berättar hon om sina intryck.

 • Fruktkärrorna, "tchavos" på Maputos gator är fortfarande ett av de vanligaste sätten att köpa frukt och grönt på i den moçambikanska huvudstaden, men sydafrikanska snabbköp gör just nu ett snabbt intåg som alternativ. Hör chefekonomen på Sydafrikas och Afrikas största bank om hur företag från väst har kommit ohjälpligt efter i slaget om de nya afrikanska konsumenterna:

 • Japp, så här ser det ut när man är på Världsekonomiskt toppmöte. Män i svarta kostymer så långt ögat når. Om Hollywood gjorde en film i ämnet skulle man tycka att de överdrev som inte stoppade in lite mer kvinnor bland kostymerna. Men verkligheten överträffar dikten.

 • Bildbloggen

  Asien gör ju just nu stort avtryck i Afrika. Kina med sina investeringar och råvaruköp, Sydkorea hyr jordbruksmark för att säkra mattillgången, Japan vill växa som viktig biståndsgivare. Nordkorea har hittat en smalare nisch - statyexport. Landet står bakom både den omdiskuterade megastatyn La Renaissance i Senegals huvudstad Dakar, en av världens största statyer...

 • ...eller har ekologernas presidentkandidat Eva Joly, fransk-norskan, som framträtt hos Skavlan två gånger med röda brillor nere på näsan, fått snurren av sitt sammanbrott och sjukhusrundan häromveckan?

 • Korrespondentbloggen

  Kompletta p-rutor med målade linjer på asfalten, p-lisor och biljett att sätta på rutan. Total nyhet här. Likalunda i Liberias huvudstad Monrovia när jag skulle parkera mitt i stan. Ingen kan inbilla mig att utvecklingen i Afrika inte går framåt.

  Fast jag undrar förstås var de arbetslösa killarna som viftade in bilar på just det här gathörnet nu tagit vägen. Vad de nu uppfunnit för egen-påhittat jobb för att tjäna några metical.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista