Skylt - arbetsförmedlingen
Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Jättevarsel väntas på Arbetsförmedlingen

3:05 min

Tusentals anställda på Arbetsförmedlingen väntas under onsdagen bli varslade om uppsägning. Det uppger källor till Ekot.

Det var efter att Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i riksdagen i december som Arbetsförmedlingen aviserade att stora neddragningar kunde bli följden av beslutet. Budgeten innebär en kraftig minskning av myndighetens anslag, både när det gäller insatser till de arbetslösa och kostnaden för myndighetens personal och förvaltning.

Arbetsförmedlingen har aviserat att mellan 2000 och 4500 personer kan komma att varslas om uppsägning från myndigheten. Enligt källor till Ekot väntas varslet läggas imorgon och ligga i det övre spannet av det som tidigare aviserats, vilket Dagens industri var först att berätta om.

En av orsakerna till storleken på varslet är bland annat att de ekonomiska effekterna av uppsägningarna väntas dröja med uppemot ett år, till följd av långa varsel- och uppsägningstider. Redan innan budgetbeslutet hade Arbetsförmedlingen ett ansträngt ekonomiskt läge och som en följd av det behov av personalminskningar om cirka 1000 personer under år 2019.

Parallellt, men orelaterat, väntar en stor omgörning av myndigheten under de närmaste åren, efter uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Enligt överenskommelsen ska Arbetsförmedlingen krympas och arbetet med att coacha de arbetssökande läggas över på externa aktörer.

Något beslut om att tillföra ytterligare medel till Arbetsförmedlingen har ännu inte fattats. Men enligt uppgifter till Ekot har partierna i och med uppgörelsen enats om att skjuta till nya pengar till myndigheten, dock inte i närheten av de drygt 4,5 miljarder som höstens budgetbeslut innebar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista